Учаснику про забезпечення тендерної пропозиції

Автор
керівник проекту «Електронні банківські гарантії»
У тендерній документації учасник може зустріти умову замовника надати забезпечення тендерної пропозиції. Новий Закон про публічні закупівлі, на відміну від Закону про закупівлі, передбачає один вид такого забезпечення — гарантію. То якою буває гарантія, який може бути її розмір, як оформлюють забезпечення?

Пропозицію в системі ProZorro подають лише в електронній формі. Тому наголосимо, що учаснику процедури закупівлі слід отримати у фінансовій установі електронний документ — тендерну гарантію для подальшого формування повного пакета документів тендерної пропозиції.

Пропонуємо відповіді на найактуальніші запитання на тему тендерного забезпечення.

Як знайти інформацію про потребу надавати тендерне забезпечення?

Учасникуслід звернути увагу на відповідний розділ документації конкурсних торгів «Забезпечення тендерної пропозиції». Він міститиме інформацію про вид, суму тендерної гарантії та перелік гарантійних випадків, які покриває гарантія, строк дії та випадки повернення тендерного забезпечення.

Продовження, початок у № 05/2016

Як визначають суму тендерного забезпечення?

Стаття 24 Закону про публічні закупівлі визначає, що розмір забезпечення тендерної пропозиції у грошовому вираженні не може перевищувати відсоток від очікуваної вартості: 0,5% — у разі проведення торгів на закупівлю робіт; 3,0% — у разі проведення торгів на закупівлю товарів чи послуг.

Який вид тендерного забезпечення може надати учасник торгів?

За замовником законодавчо закріплено право на вибір окремого виду чи комбінації деяких видів тендерного забезпечення, а саме:

  • банківської гарантії;
  • страхової гарантії;
  • гарантії фінансової установи.

Отже, залежно від виду забезпечення слід звернутися до відповідної фінансової установи.

Чи є перелік гарантійних випадків?

Статтею 24 Закону про публічні закупівлі передбачено вичерпний перелік гарантійних випадків, а саме:

  • відкликання тендерної пропозиції учасником після закінчення строку її подання, але до того, як сплив строк, протягом якого тендерні пропозиції вважаються чинними;
  • непідписання учасником — переможцем торгів договору про закупівлю;
  • ненадання переможцем процедури торгів забезпечення виконання договору про закупівлю після отримання повідомлення про намір укласти договір, якщо надання такого забезпечення передбачено тендерною документацією;
  • ненадання учасником-переможцем документів, які засвідчують відсутність підстав для відмови (строк — не більше п’яти календарних днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір). Це такі підстави:

— відомості про юридичну особу, яка є учасником, унесено до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення;

— службову (посадову) особу учасника, яку він уповноважив представляти його інтереси під час проведення процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення у сфері закупівель корупційного правопорушення;

— фізична особа, яка є учасником, була засуджена за злочин, учинений з корисливих мотивів, судимість з якої не знято або не погашено в встановленому законом порядку;

— службова (посадова) особа учасника, яка підписала тендерну пропозицію, була засуджена за злочин, вчинений з корисливих мотивів, судимість з якої не знято або не погашено в установленому законом порядку;

— учасник визнаний у встановленому законом порядку банкрутом та відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру.

Які саме установи надають тендерне забезпечення в електронній формі?

Радимо звернутися до обслуговуючого банку, страхової компанії або фінансової компанії, залежно від виду забезпечення, що його вимагає замовник, із проханням надати тендерну гарантію в електронному вигляді для участі в тендері через систему ProZorro.

Куди звертатися, якщо фінансовий партнер не надає тендерного забезпечення в електронній формі?

Якщо фінансовий партнер не надає зазначену послугу, по допомогу слід звертатися до торговельного майданчика. Також варто повідомити менеджера, який обслуговує фінансову установу, про потребу роз’яснити, як надають гарантію, в електронній формі на електронну скриньку Уповноваженого органу [email protected]

Яка процедура оформлення тендерного забезпечення?

Процедура оформлення тендерного забезпечення регламентована внутрішніми процедурами фінансової установи та законодавчо-нормативними актами України, а саме постановою НБУ «Про затвердження Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах» від 15.12.2004 № 639.

Як повертають тендерне забезпечення?

10 підстав, коли замовник зобов'язаний відхилити учасникаТендерне забезпечення стає недійсним після спливу строку його дії та за письмовою згодою замовника, надісланою на адресу фінансової установи — гаранта протягом п’яти банківських днів з дня настання таких підстав:

  • закінчення строку дії забезпечення тендерної пропозиції, зазначеного в тендерній документації;
  • укладення договору про закупівлю з учасником, що став переможцем тендеру;
  • відкликання тендерної пропозиції до закінчення строку її подання;
  • закінчення процедури закупівлі, якщо не укладено договір про закупівлю з жодним із учасників, які подали тендерні пропозиції.
Яка процедура надання тендерної гарантії учаснику, якщо сторона процедури закупівлі — гарант?

Тендерну гарантію учаснику надають за стандартними внутрішніми процедурами установи, які відповідають чинному законодавству в цій сфері.

Стандартні процедури з боку банківських установ та фінансових компаній такі:

  • ідентифікація клієнта відповідно до законодавчих актів, що регулюють сферу фінансового моніторингу;
  • експрес-аналіз фінансового стану компанії, який базується на аналізі фінансової звітності (ступінь аналізу залежить від запропонованого забезпечення).

З боку страхових компаній стандартні процедури обмежуються ідентифікацією клієнта відповідно до законодавчих актів, що регулюють сферу фінансового моніторингу.

Якими засобами накладати електронно-цифровий підпис?

Рекомендованим способом накладення електронно-цифровиого підпису (ЕЦП) на документ тендерної гарантії є використання наявного програмного комплексу, за допомогою якого установа взаємодіє із ДФС, статистичними органами тощо. Це програмне забезпечення дає змогу підписувати сторонні документи та формувати відповідні файли з ЕЦП, які потім треба передати клієнту.

Зауважимо, що в тексті гарантії варто наводити посилання на програмний комплекс, яким накладено підпис.

Яку особу слід уповноважити на підписання електронного документа?

Юридична особа самостійно визначає перелік осіб, уповноважених на підписання своїм ЕЦП тендерної гарантії. Отримання відповідного ЕЦП уповноваженої особи слід проводити в Акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК), програмне забезпечення якого встановлено для взаємодії із органами влади.

У який спосіб накладають ЕЦП?

З огляду на те, що документ, підписаний ЕПЦ, є оригінальним документом, рекомендуємо накладати підписи на PDF-файл без фізичного підпису та печатки. Також треба звернути увагу, щоб зазначений у тексті тендерної гарантії підписант збігався з підписантом, який наклав ЕЦП, аби у замовника не виникло формальних підстав відхилити тендерну пропозицію.

У який спосіб файл передають учасникові?

Файл тендерної гарантії передають відповідно до внутрішніх правил взаємодії між установою та клієнтом, у будь-який прийнятний спосіб, як-от: за допомогою системи «Клієнт-Банк», електронною поштою, на фізичному носії тощо.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді