Виконання додаткових робіт, не передбачених конкурсною пропозицією

Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
Замовник провів процедуру закупівлі, а вже під час виконання робіт за укладеним договором про закупівлю виникла потреба у додаткових роботах. Вони не передбачені ані проектом, ані тендерною пропозицією і потребують додаткового фінансування

СИТУАЦІЯ

За результатами відкритих торгів було укладено договір на реконструкцію покрівлі. У процесі виконання робіт виявилося, що потрібні додаткові роботи, не передбачені проектом та, відповідно, конкурсною пропозицією. Додаткові роботи потребують додаткового фінансування. Як бути в такій ситуації? Як діяти тендерному комітетові? Чи можливо виконати додаткові роботи, не передбачені конкурсною пропозицією?

РІШЕННЯ

У такому випадку замовник не може збільшувати обсяг робіт, оскільки це не передбачено законодавством у сфері публічних закупівель.

Так, iстотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, що передбачені частиною 4 статті 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIIІ (далі — Закон про публічні закупівлі).

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Водночас замовник може скористатися переговорною процедурою закупівлі.

Відповідно до частини 1 статті 35 Закону № 922 переговорна процедура закупівлі — це процедура, яку замовник використовує як виняток і відповідно до якої укладає договір про закупівлю з учасником після проведення переговорів з одним або кількома учасниками.

При цьому однiєю з пiдстав для застосування замовниками переговорної процедури закупівлі є та, що передбачена в пункті 6 частини 2 статті 35 Закону про публічні закупівлі. А саме: у разі необхідності проведення додаткових будівельних робіт, не зазначених у початковому проекті, але які через непередбачувані обставини стали необхідними для виконання проекту. за сукупності таких умов:

  • договір буде укладено з попереднім виконавцем цих робіт;
  • такі роботи технічно чи економічно пов’язані з головним (первинним) договором;
  • загальна вартість додаткових робіт не перевищує 50% вартості головного (первинного) договору.

Водночас замовнику треба зважати на те, що має бути пiдтверджено iснування непередбачуваних обставин, через які стали необхідними додатковi роботи.

Крім того, новий договір за результатами проведення переговорної процедури закупівлі має бути укладено з попереднім виконавцем цих робіт, тож у нашому випадку замовник проводитиме переговорилише з цим учасником.

До того ж необхіднi додатковi роботи мають бути технічно чи економічно пов’язані з головним (первинним) договором, а загальна вартість таких додаткових робіт не може перевищувати 50% вартості головного (первинного) договору.

Тож у разі, якщо зазначенi умови не виконуються, в замовника немає пiдстави застосувати переговорну процедуру закупівлі. У такому випадку замовник проводить відкриті торги.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді