Тендерна документація без свідоцтв про сплату податків: чи відхиляти учасника

Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
У тендерній документації не було вимоги про підтвердження окремими довідками того, що учасник не є платником ПДВ або єдиного податку. Не вимагали і щоб учасник був платником ПДВ. Учасник не надав копії свідоцтв про сплату ПДВ та єдиного податку. Чи відхиляти замовнику таку пропозицію?

СИТУАЦІЯ

У тендерній документації на закупівлю товару у переліку документів замовник встановив, що учасник має надати:

  • довідку в довільній формі про те, що він не має заборгованості зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів);
  • копію свідоцтва або витяг з реєстру платника податку на додану вартість, у разі якщо учасник є платником податку на додану вартість;
  • копію свідоцтва про сплату єдиного податку, у разі якщо учасник є платником єдиного податку.

При цьому тендерна документація не містила вимоги про те, що в разі, якщо учасник не є платником ПДВ або єдиного податку, то він має підтвердити це окремими довідками. Крім того, тендерна документація не містила обов’язкової вимоги, щоб учасник був платником ПДВ.

Чи відхиляти замовнику пропозицію учасника в разі відсутності копій свідоцтва або витягу з реєстру платника податку на додану вартість та копії свідоцтва про сплату єдиного податку?

РІШЕННЯ

Частиною 2 статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ (далі — Закон про публічні закупівлі) передбачено перелік вимог, які обов’язково має містити тендерна документація. Окрім того, відповідно до частини 3 статті 22 Закону про публічні закупівлі тендерна документація може містити також іншу інформацію відповідно до законодавства, яку замовник вважає за необхідне до неї включити.

Важливо, що тендерна документація не має містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

За абзацом 1 частини 4 статті 16 Закону про публічні закупівлі документи, що не передбачені законодавством для учасників — юридичних, фізичних осіб, зокрема й фізичних осіб — підприємців, вони не подають у складі тендерної пропозиції та їх не вимагають під час проведення переговорів з учасником (у разі застосування переговорної процедури закупівлі).

Зверніть також увагу, що в абзаці 2 частини 4 статті 16 Закону про публічні закупівлі законодавець наголосив: відсутність документів, не передбачених законодавством для учасників — юридичних, фізичних осіб, зокрема й фізичних осіб — підприємців, у складі тендерної пропозиції, не може бути підставою для її відхилення замовником.

Отже, якщо замовник не встановив у тендерній документації вимоги надати підтвердну інформацію про те, чому саме учасник не надає певні документи, зокрема: копії свідоцтва або витягу з реєстру платника податку на додану вартість, копії свідоцтва про сплату єдиного податку (у випадку, якщо учасник не є платником ПДВ або єдиного податку), то замовник сам перевіряє, чи дійсно законодавством передбачені для таких учасників відповідні документи.

Підстави для відхилення тендерної пропозиції учасника встановлено у частині 1 статті 30 Закону про публічні закупівлі. Так, замовник відхиляє тендерну пропозицію в разі, якщо вона не відповідає умовам тендерної документації.

З огляду на зазначене, якщо тендерна документація не містила вимоги про те, що в разі якщо учасник не є платником ПДВ або єдиного податку, то він має підтвердити це окремими довідками, а зазначені в запитанні документи не передбачені законодавством для таких учасників, то відсутність цих документів у складі тендерної пропозиції не може бути підставою для її відхилення замовником.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді