Коригуємо додаток до річного плану

Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ
У додаток до річного плану на початку року була включена послуга «Ліквідація стихійних звалищ», на яку виділили 199 тис. грн. На частину суми вже укладено договори. Тепер рішенням сесії міськради з цієї суми зняли 90 тис. грн для інших потреб. Натомість додали 30 тис. грн. Як ці операції відобразити в додатку? Коригувати суму, що була зазначена спочатку? Чи заносити нову суму новою позицією?

Форми річного плану закупівель і додатка до річного плану закупівель затверджена наказом Мінекономрозвитку від 22.03.2016 № 490 (далі — Наказ № 490). При цьому ні Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ, ані Наказ № 490 не визначають, як вести річний план закупівель чи додаток до нього та як їх коригувати.

Виходить, замовник має право залишити показники додатка до річного плану без змін та відповідних коригувань. Проте, якщо здійснюють відповідний контроль за надходженнями та запланованими видатками замовника, можуть встановити невідповідність. Адже заплановані видатки перевищуватимуть надходження. І це, своєю чергою підтверджуватимуть показники додатка до річного плану закупівель.

Тому саме з огляду на зазначене радимо замовнику періодично або на час проведення закупівель узгоджувати показники річного плану закупівель чи додатка до річного плану з фактичними закупівлями та затвердженими на ці закупівлі коштами.

Як це зробити правильно? Замовник може провести коригування додатка до річного плану закупівель у такі способи:

  • коригувати очікувану вартість предмета закупівель з урахуванням зняття та додавання відповідних асигнувань; замість показника очікуваної вартості «199 тис. грн» зазначити «139 тис. грн»;
  • якщо замовник має намір відобразити в додатку до річного плану закупівель зняття відповідних асигнувань та їх виділення, то очікувану вартість предмета закупівель, вказаного в додатку до річного плану, можна зменшити на 90 тис. грн, зазначивши в додатку до річного плану показник «109 тис. грн». Додатково включити у додаток до річного плану закупівель аналогічний предмет закупівлі очікуваною вартістю з показником «30 тис. грн».

Не забуваймо про графу «Примітки». Сюди замовник за потреби може додавати до інформації про предмет(и) закупівлі будь-які пояснення, що можуть обгрунтовувати виникнення відповідних закупівель.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді