Чи все за планом, або Як головний розпорядник може контролювати закупівлі

Автор
експерт з впровадження аналітичних інструментів DOZORRO, Transparency International Ukraine
Дізнайтеся, чому закупівлі, не внесені до річного плану закупівель, — порушення та як головний розпорядник може перевірити закупівлі без плану

Бюджетне законодавство покладає на головного розпорядника бюджетних коштів (далі — головний розпорядник) чимало завдань і обов’язків. У Бюджетному кодексі України (БК), наприклад, знаходимо такі:

Головний розпорядник бюджетних коштів:

…здійснює управління бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінку ефективності бюджетних програм, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі (п. 7 ч. 5 ст. 22 БК);

…здійснює внутрішній контроль за повнотою надходжень, взяттям бюджетних зобов’язань розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачами бюджетних коштів і витрачанням ними бюджетних коштів (п. 9 ч. 5 ст. 22 БК).

Це зобов’язує головних розпорядників контролювати тих учасників бюджетного процесу, які їм підпорядковані. Зокрема, те:

  • як вони витрачають бюджетні кошти під час закупівель;
  • чи не припускаються порушень, коли проводять закупівлі.

Тож вони мають простежити, щоб потрібні товари, роботи і послуги були закуплені. А також — щоб розпорядники та одержувачі бюджетних коштів не проводили закупівель, яких не внесли до річного плану.

Закупівлі без публікації плану — порушення

Планування закупівель є важливою передумовою проведення процедур закупівель. І річний план закупівель, і додаток до річного плану та зміни до них протягом п’яти днів з дня їх затвердження мають бути оприлюдені на ProZorro.

Неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства є порушенням законодавства про закупівлі (с. 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Інструменти для перевірки закупівель — на bi.prozorro.org

Виявити, хто із замовників оголошує закупівлі без публікації у річному плані закупівель, допоможе публічний модуль аналітики.

Скористаємося інструментами модуля аналітики і покажемо, як можна перевірити планування закупівель. За приклад візьмемо закупівлі замовників, підзвітних і підконтрольних Львівській міській раді.

КРОК 1

Перейдіть на bi.prozorro.org. Перед вами відкриються три вікна. Оберіть Етап планування (рис. 1). Саме цей інструмент допоможе переглянути планування замовників.

Якщо потрібно оцінити проведення закупівель, скористайтеся інструментом Етап закупівель.
Чи все за планом, або Як головний розпорядник може контролювати закупівлі

КРОК 2

Зайдіть спочатку на Етап планування, далі перейдіть на Загальний огляд таблично (рис. 2).

Чи все за планом, або Як головний розпорядник може контролювати закупівлі

Щоб оцінити плани і проведені закупівлі за ними, потрібно отримати показник % оголошених пунктів плану за структурними підрозділами Львівської міської ради за 2018 рік. Додатково розглянемо показник Сума пунктів плану, щоб оцінити департаменти, де сума пунктів плану найбільша.

Отже, спочатку в розділі Головний орган впишіть у полі для пошуку «Львівська міська рада».

КРОК 3

Щоб отримати змогу аналізувати закупівлі Львівської міської ради за департаментами, перемкніть вимір на Другорядний орган (рис. 3).

Чи все за планом, або Як головний розпорядник може контролювати закупівлі

КРОК 4

Додатково у показниках оберіть Кількість пунктів плану (рис. 4). Щоб зрозуміти, який відсоток закупівель від загальної кількості замовник оголошував, проаналізуйте показник % оголошених пунктів плану.

Більші значення свідчать про закупівлі без річного плану чи додатка до річного плану. А це, як ми говорили, — ознака порушення закону.

Чи все за планом, або Як головний розпорядник може контролювати закупівлі

КРОК 5

Натисніть на назву поля, виконайте сортування за показником % оголошених пунктів плану.

Оберіть підрозділи, де значення показника більше за 100%.

КРОК 6

Щоб з’ясувати, хто із замовників має показник, більший за 100%, оберіть вимір Назва організатора (рис. 5).

Відсортуйте % оголошення у порядку спадання. Всі, у кого показник більший ніж 100%, потенційно можуть порушувати закон і потребують детального розгляду та контролю.

Чи все за планом, або Як головний розпорядник може контролювати закупівлі



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді