Закупівля електроенергії для бюджетних установ на 2021 рік

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Закупівля електроенергії для бюджетних установ у році прийдешньому суттєво відрізняється від закупівель 2020 року. Закупівельники-бюджетники мають точно знати, хто у 2021 має право закуповувати у ПУП і чи продовжувати торішні договори. Уберегтися від штрафів та дотримати вимог закону допоможе наша стаття.

Хвилинка гумору для закупівельника

У 2020 році більшість бюджетних замовників купували електричну енергію у постачальника універсальної послуги (ПУП).

Постачальник універсальних послуг — це визначений відповідно до Закону № 2019 електропостачальник, який виконує зобов’язання щодо надання універсальної послуги.

Універсальна послуга — це постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до Закону № 2019, на всій території України.

⚡️ Закупівлі електроенергії: правила ринку для закупівельника

Відповідно до п. 13 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2019 тимчасово, на період з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року, універсальні послуги, крім побутових та малих непобутових споживачів, надавалися постачальником таких послуг також бюджетним установам незалежно від розміру договірної потужності та іншим споживачам, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт.

У зазначений період на бюджетні установи незалежно від розміру договірної потужності, поширювалися усі права та обов’язки, передбачені Законом № 2019 для малих непобутових споживачів щодо отримання універсальних послуг.

Проте, з  2021 року закуповувати електроенергію як універсальну послугу в ПУП Законом № 2019 дозволено тільки побутовим та малим непобутовим споживачам.

Таким чином, якщо бюджетна установа не відноситься до таких споживачів, то закуповуючи електроенергію, як універсальну послугу, вона порушить Закон № 2019.

Це стосується не тільки закупівлі у розумінні проведення процедури закупівлі чи спрощеної закупівлі, а й продовження дії договору про закупівлю універсальної послуги.

Всі договори про закупівлю електричної енергії, як універсальної послуги, для замовників, що не є побутовими чи малими непобутовими споживачами, мали звершитися 31.12.2020 року.

Ті ж замовники, що можуть продовжувати закупати електричну енергію, як універсальну послугу, тобто замовники, що є  побутовими чи малими непобутовими споживачами, мають орієнтуватися на те, що хоча універсальна послуга і звучить як послуга, але це закупівля електричної енергії, що є товаром.

З цього приводу є показове рішення суду. Постановою П'ятого апеляційного адміністративного суду від 25.08.2020 по справі № 540/665/20 зазначено, що «замовник при проведенні будь-якої закупівлі зобов`язаний класифікувати її предмет відповідно до Єдиного закупівельного словника (ДК 021:2015) в той час, як поняття «універсальна послуга» в Єдиному закупівельному словнику відсутнє, що унеможливлює її визначення безпосередньо предметом закупівлі.

В розділі «нафтопродукти, паливо, електроенергія та інші джерела енергії» Єдиного закупівельного словника міститься єдине значення, що відповідає предмету спірної закупівлі, проведеної позивачем – «Електрична енергія».

Поняття «універсальна послуга» в Єдиному закупівельному словнику відсутнє, що унеможливило її визначення безпосередньо предметом закупівлі».

Якщо у 2021 році ви не можете закуповувати у постачальника універсальних послуг електроенергії, стануть у пригоді статті:

Коли ж бажаєте підвищити свою кваліфікацію та отримати Сертифікат від Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, встигніть на навчання з публічних закупівель.

Закупівля електроенергії на 2024 рік бюджетними установами

Наша редакція вже відстежує всі зміни у закупівлях, щоб вчасно розповісти вам, якою буде закупівля електроенергії на 2024 рік бюджетними установами. Стаття на тему "Закупівля електроенергії для бюджетних установ на 2024 рік" буде для вас корисною.

Будьмо на зв'язку! 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді