Кваліфікаційний критерій про наявність працівників в учасника: чи брати до уваги договір ЦПХ

Автор
юрист ПП Юридичної фірми «Світ права»
Продовжуємо цикл публікацій у межах спільного проєкту Експертус Держзакупівлі та юридичною фірмою «Світ права» — «ДеюреЗакупівлі: закон і практика»

Зможете керуватися позиціями Верховного Суду й Держаудитслужби, коли перевірятимете документи, які надав учасник на вимогу підтвердити наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід. І що важливо — сформуєте вимогу в ТД щодо документального підтвердження відповідності цьому кваліфкритерію так, що учасники не надаватимуть документи про осіб, залучених за договором ЦПХ. А ви — не ризикуватимете отримати зауваження аудиторів.

ПЕРЕЙТИ ДО ЕКСПЕРТНОГО РОЗ'ЯСНЕННЯ

Один із кваліфікаційних критеріїв, які зазначає замовник у тендерній документації (ТД), — наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід.

Цей кваліфікаційний критерій замовники часто зазначають, коли предметом закупівлі є послуги чи роботи. У ТД замовник зазначає:

Замовник має сформувати в ТД умови щодо документального підтвердження наявності в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації так, аби поданий документ відповідав вимогам не тільки ТД, а й законодавства. Від того, наскільки коректно сформуєте цю вимогу в ТД, може залежати успішність закупівлі в цілому.

Щоб зробити все правильно, варто розуміти, хто такий працівник і чи можна вважати працівником особу, яка залучена за договором ЦПХ.

Розпочнемо з визначення понять «працівник» та «особа, залучена за договором ЦПХ».

Кого вважати працівником

Працівник — фізична особа, яка працює за трудовим договором (контрактом) на підприємстві, в установі та організації незалежно від форми власності та виду діяльності або у фізичної особи, яка відповідно до законодавства використовує найману працю (ст. 1 Закону № 4312).

Працівник і роботодавець завжди укладають трудовий договір.

Трудовий договір — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою (далі — роботодавець), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку.

Своєю чергою, за такою угодою роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді