Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.

Кваліфікація переможця відкритих торгів

Одним з етапів відкритих торгів є кваліфікація переможця. На цьому етапі, замовник перевіряє пропозицію учасника, що запропонував найвигіднішу цінову пропозицію на аукціоні, на відповідність тендерній документації.

За Особливостями № 1178, наразі, відкриті торги можуть відбутися навіть якщо пропозицію подав лише один учасник — його пропозицію на відповідність тендерній документації і перевірятиме замовник.

За наслідком кваліфікації, замовник може прийняти рішення щодо підписання договору про закупівлю, або відхилити тендерну пропозицію. Якщо пропозицію буде відхилено, то тоді замовник проводить кваліфікацію учасника, який подав другу за вигідністю тендерну по позицію. Якщо всі учасники будуть дискваліфіковані — тендер вважається таким, що не відбувся.

💪Беріть участь у закупівлях як справжній професіонал — реєструйтеся на вебінар для учасників

Антикорупційна програма юридичної особи 2024

Взяти участь

Підстави для відхилення визначені у п.44 Особливостей № 1178:

  • неналежний постачальник (пп.1 п.44). Тобто такий, що не відповідає вимогам законодавства, або не виконав певні обов’язки учасника (не надав забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося; не виправив невідповідності в інформації та/або документах, у належний строк; не надав обґрунтування аномально низької ціни протягом відповідного строку);
  • тендерна пропозиція має недоліки, які неможливо усунути (пп.2 п.44).

Термін визначення переможця торгів

Строк розгляду тендерної пропозиції не повинен перевищувати п’яти робочих днів з дня визначення найбільш економічно вигідної пропозиції. Такий строк може бути аргументовано продовжено замовником до 20 робочих днів. У разі продовження строку, замовник оприлюднює повідомлення в електронній системі закупівель протягом одного дня з дня прийняття відповідного рішення.

Отже, якщо тендерна пропозиція не буде відхилена, саме у цей термін замовник повинен визначити переможця торгів.

Зверніть увагу, що з метою забезпечення права на оскарження рішень замовника до АМКУ, договір про закупівлю не може бути укладено раніше ніж через п’ять днів з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

У який строк переможець має надати замовнику забезпечення виконання договору

Відповідно до ч.1 ст.27 Закону № 922, замовник має право вимагати від переможця торгів внесення ним не пізніше дати укладення договору про закупівлю забезпечення виконання такого договору, якщо внесення такого забезпечення передбачено тендерною документацією.

Якщо забезпечення виконання договору про закупівлю не буде надано, замовник повинен відхилити (дискваліфікувати) переможця (пп.3 п.44 Особливостей № 1178).

Зверніть увагу, що переможець зобов’язаний надати замовнику таке забезпечення, якщо воно передбачено тендерною документацією.

Судова справа № 620/6135/20

Верховний Суд в постанові від 17.11.2022 (адміністративне провадження № К/9901/31326/21) дійшов висновку, що укладення договорів є завершальною стадією проведення процедури закупівлі.

Тому, не відхилення пропозиції учасника, який не надав забезпечення виконання договору про закупівлю, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та, як наслідок, укладення договору, є підставою для розірвання такого договору.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді