Капітальний чи поточний ремонт: як не помилитися під час закупівлі

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
У замовника є перелік потрібних йому робіт для утримання будівлі в належному стані, серед них і ремонт даху і заміна плитки і укріплення стін. Як його визначити ці роботи є поточним ремонтом чи капітальним?
Поточний та капітальний ремонт — переліки
Перелік послуг з поточного ремонту будівлі за наказом ДЕРЖЖИТЛОКОМУНГОСП України від 10.08.2004 № 150
Перелік робіт з капітального ремонту будівлі за наказом ДЕРЖЖИТЛОКОМУНГОСП України від 10.08.2004 № 150

Навіть досвідчені замовники нерідко плутають поточний ремонт з капітальним. Адже, щоб правильно визначити вид ремонту, необхідно розумітися як на закупівельному, так і на законодавстві у сфері будівництва.

Послуги — будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проектної документації (п. 21 ч. 1ст. 1 Закону № 922)

Роботи — розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, роботи з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт (п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Отже, Закон № 922 регламентує, що:

  • поточний ремонт — це послуги;
  • капітальний — роботи. 

Від того як ці роботи визначить замовник залежить до якої категорії вони будуть віднесені – роботи чи послуги, а звідси і вартісні межі закупівлі.

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Розроблення проєктної документації для поточного ремонту — це послуга чи роботи? Розроблення проєктної документації для капітального ремонту — це послуга чи робота? Відповідаємо

Поточний ремонт: гранична сума

Поточний ремонт як послуга закуповується за відкритими торгами від 200 тис. грн

Капітальний ремонт від якої суми

Капітальний ремонт, як роботи – від 1,5 млн грн.

Поточний і капітальний ремонт: у чому різниця

Відповідно до листа Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.2003 № 7/7-401 поточний ремонт — це комплекс  ремонтно-будівельних  робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних  якостей  та   попередження   передчасного   зносу конструкцій  і  інженерного  обладнання.  Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту,  комплекс робіт  поточного  ремонту може враховувати окремі  роботи,  які  класифікуються як такі,  що відносяться до капітального ремонту (крім робіт,  які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).

Поточний ремонт  повинен  провадитись  з   періодичністю,   що   забезпечує ефективну  експлуатацію  будівлі  або об'єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту  постановки  на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

Капітальний ремонт будівлі — це комплекс  ремонтно-будівельних, робіт, який передбачає заміну, відновлювання  та модернізацію конструкцій і  обладнання будівель в зв'язку з  їх  фізичною  зношеністю  та  руйнуванням,  поліпшення експлуатаційних  показників,  а також покращання планування будівлі  і  благоустрою  території  без  зміни  будівельних габаритів об'єкта. 

Капітальний  ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації  будівлі в цілому або її частин (за  eмови їх автономності).

Отже, основна різниця між поточним і капітальним ремонтом в умовах їх проведення. Поточний ремонт не потребує звільнення будівлі, у якій він відбуватиметься. Поточний ремонт здійснюється одночасно із забезпеченням ефективної експлуатації об'єкта, де він проходить.

Для капітального ж ремонту, навпаки, звільнення будівлі — основна умова. Його проведення передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

Для того, щоб більш детально розібратися, які роботи належать до поточного ремонту, а які — до капітального, можна скористатись Примірним переліком послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженим наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 № 150. 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді