Чи можна вносити зміни в специфікацію до договору, щоб замінити одні позиції на інші (Експертус Держзакупівлі пояснює)

Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ
Пояснюємо, чи можна внести зміни до договору і в специфікації замінити одні позиції товарів на інші, якщо замовник вписав у специфікацію до договору про закупівлю товари, у яких згодом відпала потреба

Вебінар від журналу Держзакупівлі

Запис вебінару про закупівлю ліків в е-каталозі

«Експертус Держзакупівлі пояснює»‎ — це проєкт, в рамках якого даємо відповіді на начасні запитання закупівельників у короткому відеоформаті.

ОТРИМАТИ ДЕМОДОСТУП ДО ЕКСПЕРТУС ДЕРЖЗАКУПІВЛІ

Цього разу експерт з публічних закупівель Тетяна Колісник пояснить:

Чи можна внести зміни до договору і в специфікації замінити одні позиції товарів на інші, якщо замовник вписав у специфікацію до договору про закупівлю товари, у яких згодом відпала потреба?

Приємного перегляду!

⬇⬇⬇ ЧИТАТИ ВІДПОВІДЬ ⬇⬇⬇

«Достатньо часто виникає питання, чи можемо ми за рахунок того, що зменшимо одні позиції, закупити інші позиції, які передбачені, наприклад, у договорі, але які нам потрібні набагато більше, аніж ці позиції. Для себе потрібно зрозуміти, що коли ми розглядаємо питання зміни позицій в специфікації одних на інші, тобто коли ми зменшуємо одні позиції, але хочемо закупити інші позиції — чи за рахунок обсягу, чи за рахунок нових позицій, то ми повинні розуміти, що має місце зменшення обсягу і має місце одночасно збільшення обсягу. Так, у цьому випадку всі сторони намагаються завжди розказати, що ціна договору при цьому залишається незмінна. Але номенклатура все одно змінюється, тому що навіть якщо та сама номенклатура залишається, окремі позиції у нас або збільшуються в обсязі в кількості, або зменшується. Підпункт 1 пункту 19 Особливостей наголошує на тому, що сторони можуть зменшити обсяг закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків. Це вказує на невичерпний перелік обставин, які можуть зумовлювати або призвести до зменшення обсягу. Разом із тим, ні Закон, ні Особливості не передбачають збільшення обсягу закупівлі. Тому, на жаль, але зменшити можна непотрібні позиції, збільшити — ні. Тому що, коли ми розглядаємо питання збільшення, це вже може розглядатися питання виникнення нового предмета закупівлі, виникнення додаткової потреби. І в цьому випадку такий предмет закупівлі повинен закуповуватися окремо».

Більше роз'яснень у відеоформаті у розділі Вебінари.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді