Закупівля молочних продуктів – один предмет закупівлі чи багато

Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
Чи потрібно групувати молоко, сметану, ряжанку в межах одного коду класифікатора? Чи можна їх вважати окремими предметами закупівлі за четвертою цифрою класифікатора?

Загальне правило

Предметом закупівлі можуть бути товари, роботи чи послуги, які замовник закуповує у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі.

Товарами за Законом № 922 (п. 34 ч. 1 ст. 1) вважають:

  • продукцію, об’єкти будь-якого виду та призначення, у т. ч. сировину, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані;
  • послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів.

    Так, для товарів предмет закупівлі визначають за пунктом 3 розділу І Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок № 708). А саме:

    • згідно з пунктом 34 частини 1 статті 1 Закону № 922;
    • за показником четвертої цифри національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 № 1749 (далі – Єдиний закупівельний словник).

      Якщо потрібно визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти), замовник може це зробити за показниками четвертої — восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою, місцем поставки товарів.

      Для молокопродуктів — коди різні

      Предмет закупівлі для таких продуктів, як молоко, сметана, ряжанка, визначаємо за Єдиним закупівельним словником. Тож одразу і перевіримо, буде це один предмет закупівлі чи різні. Почнемо з молока.

      Так, посилання на молоко знаходимо в групі з таким цифровим визначенням:

      А ось на такі товари, як сметана та ряжанка, в Єдиному закупівельному словнику прямого посилання немає. Натомість є така товарна група:



      зміст

      Статичний блок для статей

      Останні новини

      Усі новини

      Гарячі запитання

      Усі питання і відповіді