В Україні запроваджують надзвичайний стан: що врахувати закупівельнику

Нагадаємо, що особливості закупівель, які визначає Закон України «Про публічні закупівлі», для гарантованого забезпечення потреб оборони у період введення надзвичайного стану встановлює окремий закон. Подробиці- у статті.

Про рішення запровадити надзвичайний стан на всій території України, крім Донецької та Луганської областей, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Це рішення має затвердити Верховна Рада протягом двох днів з моменту звернення Президента України.

Надзвичайний стан планують запровадити на 30 днів. Проте законодавство передбачає можливість продовжити надзвичайний стан ще не більш, як на 30 діб.

Що передбачає надзвичайний стан

Надзвичайний стан – це особливий правовий режим, який передбачає повноваження для органів державної влади, військового командування та органів місцевого самоврядування, необхідні для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Такі особливі повноваження визначає Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» від 16.03.2000 № 1550-III (далі – Закон № 1550).

Під час надзвичайного стану допускається тимчасове, обумовлене загрозою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб.

Якими документами обґрунтувати переговорну процедуру з надзвичайної ситуації

Які заходи надзвичайного стану можуть запроваджувати?

Це:

  • особливий режим в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування;
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів;
  • заборона масових заходів;
  • заборона страйків;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

Місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, а також військове командування та його представники, підприємства, установи і організації забезпечують виконання заходів, які передбачає Закон № 1550.

Законодавчо зобов’язані сприяти у проведенню заходів правового режиму надзвичайного стану не лише всі органи держвлади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, а й громадяни.

Чи відшкодують збитки, завдані під час введення надзвичайного стану?

Так, юридичним особам, майно і ресурси яких використовували, щоб відвернути або ліквідувати ситуації, що стали причиною надзвичайного стану, мають відшкодувати їх повну вартість у встановленому законом порядку (ст. 25 Закону № 1550).

Збережене майно, що примусово було відчужене у юридичних і фізичних осіб, після того як правовий режим надзвичайного стану скасують, колишній власник або уповноважена ним особа має право вимагати:

  • повернути у судовому порядку;
  • надати взамін інше майно, якщо це можливо.

В Україні запроваджують надзвичайний стан: що врахувати

ЧИТАТИ відповідь експерта

Чи є відповідальність за порушення?

Порушення вимог або невиконання заходів правового режиму надзвичайного стану тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.

Зважайте також, що за законом можуть притягнути до відповідальності за:

  • перевищення особами, які беруть участь у підтриманні режиму надзвичайного стану, своїх повноважень,
  • неправомірне застосування сили при виконанні обов’язків з охорони громадського порядку.

В Україні запроваджують надзвичайний стан: що врахувати Нагадаємо, що особливості закупівель, які визначає Закон України «Про публічні закупівлі», для гарантованого забезпечення потреб оборони (крім винятків за пунктом 6 частини 5 статті 3) Міноборони та його розвідувальним органом, МВС, СБУ, Нацгвардією, Нацполіцією, Держприкордонслужбою, Службою зовнішньої розвідки, Держспецзв’язку, Державною спеціальною службою транспорту, ДСНС, УДО та іншими військовими формуваннями та/або частинами в особливий період, у період проведення операції об’єднаних сил, антитерористичної операції, у період введення надзвичайного стану встановлює окремий закон Закон України «Про оборонні закупівлі».

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді