Розірвання договору про закупівлю за згодою як підстава для проведення переговорної процедури: міф чи ні

Автор
експерт, юрист «TІ Україна», проект DoZorro
Керуватися чутками в закупівлях, все одно, що спилювати гілку, на якій сидите. Дехто вважає: якщо сторони розірвали договір за згодою, це само собою підтверджує вину постачальника, тому можна проводити переговорну процедуру. Міф це чи реальність, з'ясуємо разом з експертом.



Наразі у замовника є можливість проводити переговорну процедуру закупівлі, якщо основний договір про закупівлю він розірвав з вини учасника.

STOP! ➤ Три порушення в переговорній процедурі закупівлі

Законодавець не встановлює, як замовник має задекларувати факт вини учасника. Тож виною є будь-які дії постачальника, якими він порушує умови договору про закупівлю. Покажемо на прикладі.

ПРИКЛАД


Договір передбачає, що постачальник зобов’язаний постачати масло жирністю 80—85%. Натомість він поставив масло жирністю 72%.

Після відбору зразка та висновку акредитованої лабораторії замовник встановив, що товар не відповідає технічним характеристикам. Отриманими документами він підтвердив, що наявні підстави порушення умов договору. Тож замовник такий договір може розірвати з вини постачальника.

Підтверджує вину постачальника й рішення суду, що встановлює порушення умов договору про закупівлю.

Увага! Розірвання договору за згодою сторін не підтверджує вини постачальника.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді