Чи зобов’язаний учасник надати оригінали довідок за статтею 17 Закону на момент проведення переговорної процедури

Автор
експерт, юрист «TІ Україна», проект DoZorro
Часом замовники плутають, що саме вимагати в учасника, а що — у переможця. Розберемо міф з закупівельної практики, який ускладнює вам роботу сьогодні.


Законодавець не визначає, як саме замовник повинен обрати постачальників для переговорної процедури. Не врегульовує й того, як має виглядати запрошення до участі в ній.

Позаяк механізм переговорної процедури у Законі № 922 чітко не прописаний, замовникам доводиться діяти на власний розсуд. Наприклад, коли вони встановлюють вимоги до учасників надати довідку про несудимість із МВС та довідки з ДПС.

Пригадаймо, що передбачають положення Закону № 922.

Замовник під час проведення переговорів вимагає від учасника надати підтвердження про відсутність підстав для відмови йому в участі у процедурі закупівлі за частиною 1 статті 17 Закону № 922. Винятки — випадки, визначені у пунктах 2, 4, 5 частини 2 статті 40 Закону.

Спосіб документального підтвердження відсутності підстав, передбачених пунктами 5, 6, 12 і 13 частини 1 та частиною 2 статті 17 Закону № 922, замовник визначає для надання таких документів лише переможцем процедури закупівлі через ЕСЗ.

Переможець повинен надати замовнику — оприлюднити в ЕСЗ — документи, що підтверджують відсутність підстав, які визначають пункти 2, 3, 5, 6, 8, 12 і 13 частини 1 та частина 2 статті 17 Закону № 922. Надає переможець їх у строк, що не перевищує 10 днів з дати, коли замовник оприлюднив в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Отже, замовник не може вимагати у запрошенні, аби учасник надав оригінали довідок за статтею 17 Закону № 922. На момент переговорів учасник ще не є переможцем, тому він має надавати у довільній формі довідку про відсутність підстав за статтею 17 Закону № 922. Після публікації повідомлення про намір укласти договір учасник зобов’язаний надати оригінали довідок з МВС та ДПС.

Таку ж позицію має й уповноважений орган (лист від 03.06.2020 № 3304-04/34835-06).

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді