Ціна за одиницю товару в Prozorro — новий функціонал

UA RU
Автор
керівник відділу з організації тендерних закупівель електронного майданчика «Е-Тендер»
В Prozorro у серпні з’явився новий функціонал — «ціна за одиницю товару». Проконсультуємо, коли його заповнювати і навіщо. Для прикладу візьмемо майданчик «Е-Тендер»

Розмови про те, що потрібно вказувати в ЕСЗ ціну за одиницю придбаного товару, тривали не один рік. Важливість цього показника зрозуміла — саме від нього залежить у підсумку загальна сума договору. Та якщо окреме поле для вартості договору в ЕСЗ існує давно, поля для ціни за одиницю не було. Тож, приміром, щоб проаналізувати середні ціни на аналогічні товари в договорах колег та порахувати очікувану вартість на певний товар, закупівельники мали переглядати чимало копій завантажених до системи специфікацій.

⚡️ Як із 01.09.2021 оформляти документи за ДСТУ 4163:2020

З появою нового функціоналу ситуація зміниться. Замовники отримають можливість зазначати ціну за одиницю кожного придбаного товару.

Надалі за допомогою відкритих аналітичних систем, як-от bi.prozorro.org, clarity-project.info, такою інформацією зможуть користуватись як замовники, так і учасники.

Поки що заповнювати поле «Ціна за одиницю» необов’язково. Проте Мінекономіки вже готує нормативні зміни, що зобов’яжуть замовників до цього. Тож не чекайте нових вимог — використовуйте нові можливості системи вже зараз.

Коли вказувати ціну за одиницю

Кожен закупівельник тепер може вказати ціну за одиницю товару, коли публікуватиме укладений договір в ЕСЗ. Покажемо на прикладі.

Приклад, як вказати ціну за одиницю товару

Замовник проводить відкриті торги, під час яких за кодом 09130000-9 «Нафта та дистиляти» закуповує бензин, нафтовий газ скраплений та дизельне паливо.

Інформацію про ціну кожного товару у складі предмета закупівлі замовник зможе відобразити в ЕСЗ. Коли він оприлюднюватиме договір про закупівлю, то внесе інформацію про ціну за кожною номенклатурною позицією. Тобто відкриє цю інформацію у специфікації до договору і продублює її в системі.

Новий функціонал доступний замовникам, що проводять:


Де саме зазначати інформацію про ціну

Покажемо алгоритм, за яким використовувати функцію, на прикладі майданчика «Е-Тендер».

1. Перейдіть у розділ «Деталі закупівлі» (рис. 1).

Ціна за одиницю товару — новий функціонал в ЕСЗ

Рис. 1

2. Натисніть на кнопку «Внести інформацію про договір» (рис. 2).

Ціна за одиницю товару — новий функціонал в ЕСЗ

Рис. 2

3. Зазначте інформацію про ціну в електронному полі «Ціна за одиницю» (рис. 3).

Ціна за одиницю товару — новий функціонал в ЕСЗ

Рис. 3

Чи рахувати загальну суму

Загальну суму договору ЕСЗ порахує автоматично — у рядку «Загальна сума цін за одиницю номенклатур».

Коли закупівельник зазначатиме інформацію в електронному полі «Ціни за одиницю» за кожною окремою позицією, то усі дані про ціни за усіма позиціями сумуватимуться.

Тобто рядок «Загальна сума цін за одиницю номенклатур» працює як звичайний калькулятор. А максимальний показник у ньому не може бути більшим, ніж сума договору (рис. 4).

Ціна за одиницю товару — новий функціонал в ЕСЗ

Рис. 4

Замовники нині можуть зазначати ціну за одиницю кожної придбаної позиції під час публікації не лише договору про закупівлю, а й додаткових угод. Надалі ж розробники обіцяють доопрацювати функціонал — додати автоматизований експорт даних зі специфікацій до ЕСЗ. Тож працювати в цією інформацією стане простіше.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді