ВРУ ухвалила законопроєкт щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях

ВРУ прийняла у першому читанні за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні (реєстр. №8381).

Прес-служба Апарату Верховної Ради України повідомила, що за визначенням ініціаторів проєкту, він спрямований на забезпечення дії, на рівні закону, на період впровадження правового режиму воєнного стану в Україні, визначальних принципів оборонних закупівель, передбачених Законом України «Про оборонні закупівлі».

Зокрема, проєкт пропонує:

  • визначити принципи оборонних закупівель під час воєнного стану;

  • запровадити звітування про оборонні закупівлі (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) державними замовниками у сфері оборони (службами державного замовника) в частині відомостей, оприлюднення яких є одночасно необхідним для прозорості закупівельного процесу та таким, що забезпечить захищеність державних замовників від воєнних загроз;

  • встановити вимогу щодо оприлюднення в електронній системі закупівель звіту про договір про оборонну закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, та повідомлення про внесення змін до істотних умов такого договору (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю).

⚡ За якими договорами оприлюднювати звіти про виконання договорів про закупівлю

Крім того, проєкт передбачає вимогу щодо оприлюднення в електронній системі закупівель звіту про договір про оборонну закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель, повідомлення про внесення змін до істотних умов такого договору, що «неоприлюднені у період з 24 лютого 2022 року по день набрання чинності цим Законом».

Також законопроєкт вносить технічні зміни до Закону України «Про оборонні закупівлі», який приводиться у відповідність до змін, внесених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» № 2526-IX від 16.08.2022.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4009

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
708

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
626

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді