Посилення управління побутовими відходами: в Україні розпочато роботу над новим шведсько-українським проєктом

У Києві відбулась офіційна презентація проєкту «Посилення управління побутовими відходами в Україні» (WM4U)

Посилення управління побутовими відходами

Закупівля послуг з управління відходами за новими вимогами

Програма грунтується на Стратегії Швеції щодо співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023-27 роки, інтеграції України в ЄС та виконанні законодавства ЄС щодо охорони довкілля та управління відходами, Паризькій угоді, COP28 та Цілях сталого розвитку.

Заступниця голови місії Посольства Королівства Швеції в Україні Мартіна Квік, зазначила, що Програму було розпочато на підставі запиту Президента України Володимира Зеленського під час зустрічі в Україні із Прем’єр-міністром Швеції у 2022 році.

«Стале управління відходами – це чималий виклик, це впливає на всіх нас на всіх рівнях, – зауважила Мартіна Квік. – Рамочна директива ЄС щодо управління відходами надзвичайно амбітна, адже передбачає, що 60% відходів країни ЄС повинні повторно використовувати до 2030 року. Це великий виклик для будь-якої країни, не лише для України під час війни. Але рухаючись до повторного використання матеріалів, ми краще використовуємо наші спільні ресурси і робимо внесок у сталість розвитку та створення економіки з повторним використанням матеріалів».

«Урядом України вже схвалено Національну стратегію управління відходами до 2030 року. Вона передбачає впровадження системного підходу як на державному, так і на регіональному рівнях. Обсяги утворення відходів поступово зменшуватимуться за рахунок того, що більше відходів буде перероблятися та використовуватися повторно. Стратегія сприятиме розробленню відповідного законодавства; покращенню стану навколишнього природного середовища, а також санітарного та епідемічного благополуччя населення. Також планується залучення інвестицій у сферу поводження з відходами, а відтак створення сучасної інфраструктури, яка працюватиме у чіткій відповідності до вимог законодавства ЄС. Для забезпечення моніторингу та контролю поводження з відходами буде діяти інформаційна система, яка включатиме відомості про номенклатуру та кількість відходів, що утворюються, переробляються, утилізуються та видаляються. Важливим інструментом контролю стане і створення Національного реєстру джерел утворення відходів, потужностей у сфері поводження з ними та системи звітності суб'єктами господарювання», – зауважив Віце-премʼєр-міністр України – Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.

«Посилення управління побутовими відходами в Україні (2024–2027)» – це одна з наймасштабніших ініціатив Швеції для України в напрямі розвитку та співпраці. Програма фінансується Урядом Швеції через Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку, та впроваджуватиметься Шведською асоціацією з управління відходами та рециклінгом і міжнародним підрозділом Шведської асоціації місцевих влад і регіонів з 2024 по 2027 роки», – повідомила керівниця програми Ольга Глазунова.

На національному рівні програма має на меті:

  • розробку стратегії управління відходами, зокрема щодо відходів від знесення;
  • реформу національної тарифної системи на основі принципів сталого розвитку;
  • впровадження рекомендацій щодо розділення та обробки органічних відходів для зменшення захоронення на полігонах та викидів парникових газів;
  • посилення відповідальності виробників за управління відходами;
  • контроль за викидами газів зі звалищ тощо.

На місцевому та регіональному рівнях програма підтримуватиме пілотні проєкти з впровадження всього ланцюга управління побутовими відходами. Підтримка включатиме, як обмін знаннями, так і надання обладнання та іншу допомогу місцевим органам влади з модернізації інфраструктури та технологій управління відходами для досягнення стандартів ЄС. Йдеться, зокрема, й про планування інвестицій у великі переробні заводи.

«Громади України через значні руйнування внаслідок російської агресії мають значний запит на покращення стану поводження з твердими побутовими відходами. За попередньою оцінкою, 23 області в Україні вже повідомили про потребу створення більш ніж 200 сортувальних ліній, на 17 проєктах вже розроблено необхідну документацію, а 19 областей наголосили на необхідності будівництва понад 50 сміттєпереробних заводів, з яких 5 вже теж розробили проєктну документацію», – повідомив перший заступник Міністра розвитку громад та територій Василь Шкураков.

Також під час презентації було зазначено, що в Україні вже діє рамковий Закон «Про управління відходами», розпочато і розроблено низку підзаконних актів.

Джерело: офіційний сайт Мінвідновлення

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
419

Зведений річний план закупівель: як сформувати

Наприкінці 2024 року замовники планують свої закупівлі на наступний рік. Однак, як бути, якщо уповноважених осіб в організації, приміром дві або три? Чи потрібен зведений річний план, чи кожна УО публікує план закупівель, за які безпосередньо відповідає? Як планувати закупівлі, якщо уповноважених осіб декілька?
1541

Довіреність на участь у тендері — зразок

Можливість для учасника укласти договір про закупівлю часто залежить від деталей. Для укладення договору також може знадобитися довіреність на участь у тендері. Скачайте готовий зразок
30

План закупівель на 2025 рік

Пояснимо, як формувати річний план закупівель на 2025 рік, враховуючи Особливості. Адже у воєнний стан маємо відповідально планувати закупівлі для забезпечення потреб країни в цілому та кожного замовника окремо
3331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді