🔥 Кабмін схвалив новий проєкт Закону «Про публічні закупівлі»

Схвалено проєкт Закону «Про публічні закупівлі», який спрямований на забезпечення проведення ефективних публічних закупівель в прозорий та конкурентний спосіб, у тому числі для забезпечення потреб відновлення України внаслідок повномасштабної війни, а також на виконання міжнародно-правових зобовʼязань України в сфері публічних закупівель

Кабмін схвалив новий проєкт Закону «Про публічні закупівлі»

Види закупівель 2024

Проєктом, серед іншого:

  • визначаються правила та умови проведення конкурсу проєктів за допомогою електронної системи закупівель (за результатами такого конкурсу замовник може укласти договір про закупівлю із застосуванням переговорної процедури закупівлі);
  • передбачається запровадження використання варіантів, що являють собою альтернативну тендерну пропозицію (подання варіанта передбачає, що його технічні характеристики відмінні від тендерної пропозиції та відповідають мінімальним вимогам, що зазначаються замовником у тендерній документації, а замовник в тендерній документації має зазначити про те, що він приймає варіанти, та мінімальні вимоги до варіантів);
  • передбачається можливість виправляти учаснику в поданій ним тендерній пропозиції протягом 24 годин невідповідності, що можуть бути в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції та/або відсутність інформаціі та/або документів (крім випадків відсутності забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником), подання яких вимагається тендерною документацією.

Новації

  1. Визначення термінів: Визначаються терміни, такі як «агреговані закупівлі», «ветеранське підприємство», «відкритий конкурс проєктів» та інші. Це сприяє більш чіткому регулюванню процесу публічних закупівель.
  2. Заборона закупівель з певних країн: Запроваджується заборона на публічні закупівлі товарів, робіт і послуг у осіб з Російської Федерації, Республіки Білорусь, Ірану та інших держав. Це включає юридичні особи, пов’язані з цими країнами, навіть якщо вони зареєстровані в Україні.
  3. Регламентація процедури закупівель: Визначаються правила проведення закупівель, включаючи використання спеціальних елементів захисту. Встановлюються умови для проведення переговорів та кваліфікаційного відбору кандидатів.
  4. Спрощені закупівлі: Проект акта пропонує введення нових способів закупівель, зокрема інноваційне партнерство та динамічні системи закупівель. Це дозволяє запровадити нові методи закупівель без обов’язкової публікації англійською мовою.
  5. Альтернативні варіанти: Введення варіантів для тендерних пропозицій, які дозволяють запропонувати альтернативні технічні характеристики. Це забезпечує гнучкість у виборі пропозицій, що відповідають мінімальним вимогам.
  6. Регламентація закупівель на малі суми: Для закупівель, що не перевищують 200 тисяч гривень, замовник може здійснювати їх без використання електронної системи закупівель. Це спрощує процес закупівель для малих сум.
  7. Типовий договір: Кабінет Міністрів України може затвердити типовий договір для закупівель конкретного предметана основі якого замовник зобов’язаний укласти договір про закупівлю при здійсненні закупівлі такого предмета закупівлі тощо. Це дозволяє стандартизувати договірні умови та полегшити процес закупівель.

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка, Telegram-канал Тараса Мельничука

»

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
703

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
619

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді