Розкрадання на закупівлі артснарядів: до держбюджету повернули 1,5 млрд гривень

За сприяння Міністерства оборони України СБУ спільно з Офісом Генпрокурора запобігли розкраданню державних коштів, виділених на придбання артснарядів для ЗСУ.

Розкрадання на закупівлі артснарядів: до держбюджету повернули 1,5 млрд грн

ВЕБІНАР. Аналізуємо моніторинги оборонних закупівель та враховуємо висновки аудиторів

У результаті комплексних заходів до бюджету повернуто майже 1,5 мільярда гривень, які були незаконно виведені за кордон під час закупівлі оптової партії боєприпасів.

«Це конкретний результат. Це зміни, про які ми попереджали. Важливо не лише знаходити винних у зловживаннях, а й повертати втрачене», – зазначив Міністр оборони Рустем Умєров.

16-го грудня Військова контррозвідка СБУ викрила спробу провести закупівлю боєприпасів на майже 1,5 мільярда гривень за завідомо завищеними цінами та в обхід антикорупційних запобіжників. До того ж група посадових осіб намагалася придбати за вищою ціною боєприпаси, які вже і так були законтрактовані Міністерством до цього за ринковими цінами. 

Тоді негайно було розпочато аудиторське дослідження, яке попередньо підтвердило усі ознаки порушення. Далі за сприяння керівництва Міноборони було затримано організатора «схеми» – керівника одного з Головних управлінь Міноборони. За даними слідства, посадовець намагався привласнити бюджетні кошти, виділені під держзамовлення для потреб українських військ.

Наразі слідчі СБУ повідомили військовому чиновнику про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою осіб). Зловмисникам загрожує до 15 років тюрми. Розслідування проводили за процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу Генерального прокурора.

«Ця справа – наочний приклад важливості реформи закупівель Міноборони, яку проводить нова команда міністерства. Стара пострадянська закупівельна система сприяла корупційним ризикам. Нова архітектура будується за стандартами НАТО – Міністерство встановлює правила гри, а безпосередні закупівлі передані спеціалізованим агенціям, – зазначив заступник Міністра оборони Дмитро Кліменков. – В Україні закупівлі передані «‎Державному оператору тилу» та «‎Агенції оборонних закупівель». Для посилення контролю за їхньою роботою плануємо створити в них Наглядові ради».

Джерело: офіційний сайт МОУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4177

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9795

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13313

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді