ДАСУ виявлено факт утилізації сміття на полігоні, який не міг використовуватися за таким призначенням

У Бородянці на Київщині роками вивозили сміття на місцевий полігон у с. Нове Залісся, який не призначений для зазначених цілей.

ДАСУ виявлено факт утилізації сміття на полігоні, який не міг використовуватися за таким призначенням

Чи вимагати в переможця процедури закупівлі інформаційну довідку з Реєстру НАЗК

Комунальне підприємство КО БСР «Благоустрій-Бородянка», що використовує полігон, не мала та досі не має всіх необхідних дозвільних документів для здійснення господарської діяльності із захоронення твердих побутових відходів. Цей факт було встановлено під час аудиту Бородянської міської територіальної громади, що проводилася Держаудитслужбою.

З’ясувалося, що полігон не обладнаний необхідними засобами для утилізації відходів та не отримав відповідного висновку з оцінки впливу на довкілля. Це несе загрозу не лише довкіллю, а й здоров’ю мешканців громади, оскільки є ризики потрапляння інфільтратів у ґрунтові води, річки та місцеві криниці.

КО БСР «Благоустрій-Бородянка» майже три роки вивозило та приймало сміття на місцевий полігон. Також не маючи офіційних тарифів на цю діяльність. Але воно здійснювало оплату різним компаніям за послуги вивезення (транспортування) твердих побутових відходів на власний полігон на суму щонайменше 1,14 млн грн. Із них близько 883 тис. грн отримало  ТОВ «Утілсервіс» та понад 250 тис. грн отримало ТОВ «УТІЛ-СЕРВIС».

Аудитори зазначають, що за даними системи  Prozzorro наприкінці 2022 р. та у 2023 р. ТОВ «УТІЛ-СЕРВІС», ТОВ «Утілсервіс», ТОВ «Укр-Еко-Сервіс» укладали договори на послуги з розміщення твердих побутових відходів на полігоні у с. Нове Залісся, зібраних та вивезених не лише з селища Бородянка, але й з інших населених пунктів Бучанського району на суму понад 2,5 млн грн.

Таким чином, бездіяльність посадових осіб КО БСР «Благоустрій-Бородянка» призвела до незаконного розміщення твердих побутових відходів іншими компаніями на комунальній землі, які отримали понад 3,64 млн грн доходу.

Наразі фахівці Державної екологічної інспекції Столичного округу проводять оцінку шкоди, завдану довкіллю Бородянській селищної громади. Після завершення перевірки матеріали аудиту будуть направлені до правоохоронних органів для притягнення винних осіб до відповідальності.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4212

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9820

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді