Мінцифри: як працює антикорупційний інструментарій Open Data Toolkit

На порталі Дія.Відкриті дані доступний антикорупційний інструментарій Open Data Toolkit, завдяки якому українці можуть власноруч сприяти боротьбі з корупцією.

Відкриті дані — основа антикорупційної та прозорої роботи держави. Завдяки open data кожен може отримати доступ до публічної інформації, контролювати роботу держави чи покращувати сервіси. Зокрема, на порталі Дія.Відкриті дані доступний антикорупційний інструментарій Open Data Toolkit, завдяки якому українці можуть власноруч сприяти боротьбі з корупцією.

Open Data Toolkits працює на основі відкритих даних для перевірки бізнес-партнерів, моніторингу використання публічних коштів, відслідковування правомірності публічних коштів та інших завдань. 

Завдяки інструкціям на сайті користувачі можуть швидко дізнатися, де шукати необхідні дані, якими сервісами користуватися і що саме слід перевірити. Інструкції стануть у пригоді представникам бізнесу, журналістам, громадським активістам, а також громадянам, які цікавляться темою використання відкритих даних.

На сайті Open Data Toolkits вже доступні інструкції:

  • з аналізу публічних закупівель та виявлення порушень;
  • з пошуку інформації про майно, що виставлено на продаж або доступно для оренди; 
  • з виявлення корупційних схем у судових справах; 
  • з отримання інформації про безкоштовні ліки та їх наявність в аптеках; 
  • з відслідковування фінансових трансакцій державних органів; 
  • з виявлення корупції під час будівництва та ремонту доріг. 

Мінцифри нагадує, що завдяки порталу Дія.Відкриті дані можна моніторити публічну інформацію та покращувати роботу державних органів. Інструментарій реалізується Міністерством цифрової трансформації України спільно з USAID / UK aid проєктом TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах і Prozorro.

Джерело: офіційний сайт Мінцифри

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4176

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9795

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13313

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді