Визначення країни походження товару приведуть у відповідність із Митним кодексом ЄС

Податковий Комітет ВРУ схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу та забезпечення реалізації угод України про вільну торгівлю» (від 06.07.2023 № 5353-д)

Це євроінтеграційний законопроєкт, який забезпечить реалізацію угод України про вільну торгівлю. Його зареєстрував уряд ще 08.04.2021, утім він перебував у комітеті без розгляду понад два роки.

Як зауважила Ніна Южаніна, потрібно терміново внести до законодавства зміни, які б унеможливили ввезення на територію України товарів походженням з росії чи білорусії під прикриттям третіх країн. Наприклад, нафти і нафтопродуктів нібито з Туреччини, скрапленого газу нібито з Казахстану. Потрібно чітко передбачити, щоб митники при здійсненні митного контролю вимагали не лише сертифікат походження товарів, а й документи, що підтверджують весь ланцюг постачання товарів від виробника.

Ідеться виключно про товари, щодо яких наклали заборону на ввезення з рф та рб. Більшість бізнесу ретельніші перевірки походження товарів з боку митників не зачеплять. Найближчим часом відповідні зміни винесуть на розгляд Комітету.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

Ілона Тарнопольська головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Ви щоденно стикаєтеся зі складними робочими ситуаціями. Ми ж – щоденно допомагаємо їх вирішувати. Тож заходьте в Систему, щоб швидко отримати рішення своєї ситуації

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4177

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді