Для закупівель до 500 тис. гривень не потрібні трираундові аукціони: дослідження ТІ Ukraine

За результатами аналітики проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine, експеримент Уряду зі скасуванням трираундових аукціонів добре спрацював для закупівель на суми до 500 тис. гривень

image67

Скасування трираундових аукціонів в Prozorro: як змінилася економія, залежно від суми лота

Так, фахівцями було проаналізовано закупівлі за три місяці до скасування аукціонів і три — після. У цілому за досліджуваний період частка економії в завершених торгах скоротилася з 8,03% до 6,83% — на 1,2%. Це означає, що теоретично держава могла додатково зекономити понад мільярд гривень. Водночас найбільше економія знизилася саме для дороговартісних закупівель на понад 1 млн грн.

Однак в закупівлях з очікуваною вартістю менше 500 тис. грн після скасування аукціону показник економії навіть покращився. Тож для таких закупівель доцільно залишити сліпі аукціони або впровадити опціональні: щоб замовник сам вирішував, використовувати раунди для зниження ціни чи ні.

Transparency International Ukraine застерігала Уряд про ризики скасування аукціонів у Prozorro на початку року. У той же час це рішення дало можливість перевірити на практиці і підтвердити, що багатораундові аукціони сприяють конкуренції для дороговартісних закупівель.

Отже, експеримент показав, що для ефективності у публічних закупівлях необхідні пороги. Закуповувати на суми до 500 тис. гривень і понад — слід по-різному. 

«Ми підтримуємо рішення Уряду повернутися до трираундових аукціонів і залишити для замовників можливість відмовитися від них, якщо для цього будуть об’єктивні причини. Водночас ми наголошуємо, що будь-які важливі рішення потрібно приймати після зважування ризиків і бажано на основі розрахунків. Наприклад, наше дослідження підсвітило, що підходи до закупівель на суми до 500 тис. грн мають бути іншими, ніж до більш дороговартісних», — пояснює проєктний менеджер Transparency International Ukraine Володимир Даценко.

Уряд повернув трираундові аукціони в Prozorro, які відбуватимуться, якщо на відкриті торги з особливостями подадуть дві або більше пропозиції. Їх скасували на початку року, переважно через те, що бізнес не мав можливості брати участь в е-аукціонах через відключення електроенергії внаслідок обстрілів. 

Джерело: офіційний сайт ТІ Ukraine

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Запит пропозицій постачальників (запит ціни пропозицій) 2024

Запит пропозицій постачальників замовники вже давно використовують як альтернативу відкритим торгам для закупівлі товарів. За яких умов можна використовувати запит пропозицій постачальників та як діяти на кожному етапі такої закупівлі — розбираємо
35257

Чим конкретна назва предмета закупівлі відрізняється від узагальненої

Чим відрізняється конкретна назва предмета закупівлі від узагальненої? Що має зазначати замовник під час оприлюднення інформації про закупівлі в електронній системі закупівель? З’ясуймо на прикладі закупівлі засобів особистої гігієни
7805

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді