Нова процедура і стандарти - який рівень володіння мовою потрібний для держслужбовців та посадових осіб ОМС

Національна комісія зі стандартів державної мови з 16.07.2021 дала старт проведенню іспитів на рівень володіння державною мовою, у зв'язку з набранням чинності двох статей та нових норм мовного закону. Тепер претенденти на посади в органах державної влади повинні підтвердити рівень володіння державною мовою.

Єдиний закупівельний словник онлайн

Нова процедура і стандарти - який рівень володіння мовою потрібний для держслужбовців та посадових осіб ОМС

Для деяких посад достатньо буде лише шкільного атестата, де український буде вказаний як навчальний предмет. Для решти посад буде потрібен державний сертифікат про рівень володіння державною мовою, якій можливо отримати, тільки після складання спеціального іспиту.

Рішенням № 31 від 24.06.2021 Нацкомісія зі стандартів державної мови рішенням затвердила:

  • Класифікацію рівнів володіння державною мовою;
  • Вимоги до рівнів володіння державною мовою.

Також, згідно з документом будуть вирізнятися три рівні володіння державною мовою:

  • початковий рівень A;
  • середній рівень B;
  • рівень вільного володіння мовою C.

Як і за міжнародною шкалою, кожен рівень має два ступені, наприклад, А1 та А2. Це встановлює стаття 11 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704-VIII (далі — Закону про мову).

Для осіб, які бажають набути громадянство України вводиться вимога здачі іспиту на володіння державною мовою не нижче середнього рівня першого ступеня (тобто В1).

Очільники державних органів, інші держпосадовці, депутати місцевих рад, посадові особи ОМС, державні службовці, перелік яких, визначено в ч. 1 і 2 ст. 9 Закону про мову, мають володіти державною мовою на рівні вільного володіння першого або другого ступеня (тобто С1 або С2).

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
4179

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді