Правила закупівель на час воєнного стану та 90 днів після його скасування визначатиме КМУ, а не Закон № 922

Так зазначено в Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 16.08.2022 № 2526-IX.

24_12_11.jpg

Що зміниться у закупівлях - аналіз експерта

КМУ має затвердити нову постанову, яка визначить новий порядок закупівель в умовах воєного стану. Її вже підготувало Мінекономіки.

Заступник міністра економіки України Надія Бігун у публікації в Економічній правді пояснює: «Аналізуючи середні строки на кожен тип процедури, ми дійшли висновку, що нам потрібно суттєво пришвидшити процедури закупівель та максимально їх спростити на період воєнного часу… Такі зміни вже готуються. Міністерство економіки розробило постанову, покликану спростити та пришвидшити процедури закупівель. У разі її ухвалення очікуємо, що середня тривалість тендерів буде становити 20 днів або менше, а ефективність закупівель підніметься до 70-80%».

До того часу, як КМУ введе нову постанову, використовуватимемо Постанову № 169.

Для вже укладених договорів про закупівлю керуємося нормами, чинними на момент їх укладення.

З огляду на положення статті 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Надання зворотної дії в часі таким нормативно-правовим актам може бути передбачено шляхом прямої вказівки про це в законі або іншому нормативно-правовому акті (рішення КС № 1-зп від 13.05.1997).

Тож вже укладені договори про закупівлю, слід виконувати на передбачених в них умовах та відповідно до норм законодавства, чинних на момент укладення.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
4168

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді