Необґрунтоване застосування переговорної процедури: чи є корупційним ризиком

Умисне здійснення закупівлі за переговорною процедурою без наявності правових підстав, передбачених ст. 40 Закону про публічні закупівлі, для уникнення конкурентних та прозорих процедур є одним з різновидів корупційних ризиків у закупівлях.

Алгоритм проведення переговорної процедури закупівель

Необґрунтоване застосування переговорної процедури: чи є корупційним ризиком

НАЗК виділяє наступні чинники цього ризику:

  • недоброчесність посадових осіб,
  • недостатній розподіл обов’язків з планування закупівель,
  • відсутність систем внутрішнього контролю.

Нацагенство по запобіганню корупції пропонує наступні шляхи та заходи усунення даного виду корупційного ризику:

  • розробка внутрішньої політики закупівель, яка передбачає детальну регламентацію прав та обов’язків відповідальних осіб замовника щодо планування закупівель, систему внутрішнього контролю та розподілу функцій,
  • забезпечення належного обґрунтування закупівлі необхідних товарів/робіт/послуг за переговорною процедурою закупівлі, зокрема, з посиланням на експертні, нормативні, технічні та інші документи,
  • використання аналітичних інструментів, які допоможуть підтвердити або спростувати необхідність застосування переговорної процедури закупівлі, з метою проведення дослідження наявності чи відсутності конкуренції на ринку (bi.prozorro.org, clarity-project.info або інші аналітичні інструменти),
  • здійснення аналізу причин відсутності достатньої кількості учасників процедури закупівлі з метою їх подальшого усунення і збільшення конкуренції,
  • оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі шляхом розміщення на власному вебсайті замовника.

За матеріалами НАЗК

Необґрунтоване застосування переговорної процедури: чи є корупційним ризиком
ОЛЕНА СТЕПАНОВА,директорка ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», Одеса
Закон нині дозволяє застосовувати переговорну процедуру, якщо на ринку немає конкуренції з технічних причин. У практиці замовників уже зустрічаються такі закупівлі. Утім підстави для цього є не завжди.

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Довгострокові зобов’язання у закупівлі

Якщо замовник бере довгострокові зобов’язання, як запланувати закупівлю? В який спосіб йому зручніше проводити закупівлю та про довгострокові зобов’язання в переговорній - наш експерт.
3094

Переговорна процедура за надзвичайних ситуацій: як застосувати у дні війни

Нині замовники часто працюють в умовах, коли товари, роботи, послуги потрібно закупити терміново, щоб ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій. Експерт провів достідження, як застосувати у таких ситуаціях переговорну процедуру.
2396

Переговорна процедура: що вимагати в учасника

Розглянемо ключові аспекти з експертом: які документи вимагати в учасника при переговорній процедурі та які вимоги встановлювати при переговорній процедурі за статтею 17.
4019

Протокол переговорів на закупівлю газу, якщо двічі не відбулися відкриті торги

Якщо переговорну процедуру проводитиме на підставі двох відмінених тендерів, оформіть протокол переговорів відповідно до неї. Для цього просто скачайте бланк та внесіть дані вашої організації.
3495

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді