Мінекономіки пояснило, як застосовувати статтю 17 Закону в умовах воєнного стану

З огляду на законодавчі зміни, що відбулися під час дії воєнного стану, Мінекономіки роз’яснило, як діяти замовнику, щоб дотримати під час процедур закупівель вимог статті 17 Закону № 922.

Мінекономіки пояснило, як застосовувати статтю 17 Закону в умовах воєнного стану

Докладніше ►►►

Мінекономіки нагадує, що спосіб документального підтвердження відсутності підстав, передбачених пунктами 5, 6, 12 і 13 частини 1 та частиною 2 статті 17 Закону № 922, замовник визначає для надання таких документів лише переможцем процедури закупівлі через ЕСЗ.

За вимогами частини 5 статті 17 Закону № 922 під час процедур закупівель замовник самостійно перевіряє і не вимагає від учасника документального підтвердження інформації, що:

  • оприлюднена у формі відкритих даних;
  • міститься у відкритих єдиних держреєстрах, доступ до яких є вільним;
  • є доступною в ЕСЗ.

    Проте на час дії воєнного стану в Україні вільний доступ до відомостей, що містяться в інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних системах, а також публічних електронних реєстрах, тимчасово зупинено або обмежено.

    Тож Мінекономіки наголошує, що за відсутності вільного доступу замовника до публічної інформації, що міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, або публічної інформації, що є доступною в ЕСЗ, замовник під час перевірки інформації щодо відсутності підстав, визначених у статті 17 Закону № 922, ураховує особливості законодавства за воєнного стану, зокрема наявні тимчасові обмеження у вільному доступі до такої інформації.

    Під час проведення торгів замовник самостійно з урахуванням вимог законодавства правового режиму воєнного стану визначає, у який спосіб слід підтвердити відсутність підстав для відмови в участі за статтею 17 Закону № 922.

    Джерело: лист Мінекономіки «Щодо застосування статті 17 Закону у зв’язку із введенням воєнного стану» від 23.06.2022 № 3323-04/40967-06

    Мінекономіки пояснило, як застосовувати статтю 17 Закону в умовах воєнного стану
    Наталія Заєцьконсультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
    В умовах воєнного стану договори дедалі складніше виконувати — ціни зростають, у постачальників немає товару, щоб його поставити, або вони просто не можуть виконати постачання. Тож замовник розуміє, що має або вносити зміни до договору, або його розірвати. Пояснимо, як діяти!

    Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи.
    Тримаймо рівень, і крок за кроком наближаймо день нашої Перемоги.
    Тому ми завжди готові підтримати вас та вашу команду.
    Передплатіть журнал "Держзакупівлі" на рік зі знижкою 40%, на півроку - 30%.
    Навчайтеся у Вищій Школі Закупівельника зі знижкою до 100% - деталі за тел.: 0 800 21 12 20!
    Акційний рахунок діє 5 днів, встигнете?

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

    До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
    4154

    Головне у червні для закупівельника

    В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
    381

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді