Чи можуть працівнику під час воєнного стану надати щорічну відпустку за минулий рік

Наразі законодавство обмежує тривалість щорічної основної відпустки 24 к. дн., але не забороняє під час воєнного стану надати працівнику щорічну основну відпустку тривалістю 24 к. дн. за поточний, і 24 к. дн. — за попередній робочий рік.

Чи можуть працівнику під час воєнного стану надати щорічну відпустку за минулий рік

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136) обмежує тривалість щорічної основної відпустки під час воєнного стану 24 к. дн. (ч. 1 ст. 12 Закону № 2136).

В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень (ч. 2 ст. 64 Конституції України). Зауважимо, йдеться про обмеження, а не скасування прав працівників.

Активні бойові дії в Україні можуть незабаром закінчитися, а воєнний стан може тривати, наприклад, ще понад рік. Якщо трактувати норму статті 12 Закону № 2136 так, що під час воєнного стану працівнику можна надати лише 24 к. дн. щорічної основної відпустки, це означатиме, що працівники взагалі можуть не мати права відпочити у наступному році. Таке становище порушуватиме статтю 45 Конституції України, що забезпечує право працівників на щорічну оплачувану відпустку.

12.05.2022 Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 7251 від 05.04.2022 і готує до другого читання. Законопроєкт передбачає змінити редакцію частини 1 статті 12 Закону № 2136.

Докладніше ►►►

Чи можуть працівнику під час воєнного стану надати щорічну відпустку за минулий рік
Шарий Тарасшеф-редактор Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
Війна вимагає швидкого реагування та оперативних рішень не лише в зонах бойових дій, а й у законодавчому тилу. Щоб економіка працювала навіть в умовах війни, треба «озброїти» роботодавців новим законодавчими нормами. Розбираємо один із перших воєнних трудових законів — Закон № 2136.

Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень.
Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання "Держзакупівлі" на рік.
Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером,
телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні).
Миру нам. І хай буде літо!

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
619

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді