Через війну не встигли провести процедуру закупівлі, а угоду на 20% вичерпали - що робити

Замовник наприкінці грудня минулого року продовжив дію договору про закупівлю товару на 20%. Строк дії договору спливає 31 березня 2022 року. Утім завершити відкриті торги не вдалося — завадила розпочата росією війна. Що робити?

Через війну не встигли провести процедуру закупівлі, а угоду на 20% вичерпали - що робити

Отримайте акційну пропопозицію ✔️0 800 21 12 20✔️

Передусім радимо задокументувати ситуацію, що склалася, а вже потім за потреби проводити нову закупівлю. Пояснимо чому.

Законодавець дозволяє замовникам продовжити дію договору про закупівлю на строк, достатній, щоб провести процедуру закупівлі/спрощену закупівлю на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20% суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджені в установленому порядку (ч. 6 ст. 41 Закону № 922). Тож замовники за потреби наприкінці року можуть продовжити договір про закупівлю, дія якого не завершилася. Однак лише тоді, коли дотримають всі умови, які законодавець встановив в частині 6 статті 41 Закону № 922.

До умов ►►►

Війна змінила чимало планів. Скажімо, певні закупівлі стали неактуальними і з’явилися більш нагальні потреби. Додалося й перешкод, які завадили завершити розпочате. Наприклад, переможець торгів призупинив свою діяльність або ж він готовий постачати куплене, але лише в мирних умовах.У будь-якому разі замовнику потрібні докази цих обставин.

Тож, якщо завершити торги результативно замовнику не вдалося, варто протокольно зафіксувати усі:

  • дії щодо проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку року;
  • причини, через які не змогли таку закупівлю завершити.

    Чи є обов’язок оприлюднювати такий протокол в ЕСЗ?

    Надалі, якщо потреба в предметі закупівлі залишається актуальною, щоб забезпечити її, поки діє воєнний стан, замовник може внести таку закупівлю до переліку і провести її за постановою КМУ «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169.

    Зважте також на обов’язок замовника прозвітувати про виконання продовженого договору, коли завершується його строк дії і сторони виконали договірні зобов’язання. У цьому випадку впродовж 20 робочих днів з дня закінчення строку дії договору про закупівлю (тобто у цій ситуації з 31 березня) і за умови його виконання сторонами, слід оприлюднити в ЕСЗ звіт про виконання договору про закупівлю.

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Запит пропозицій постачальників (запит ціни пропозицій) 2024

    Запит пропозицій постачальників замовники вже давно використовують як альтернативу відкритим торгам для закупівлі товарів. За яких умов можна використовувати запит пропозицій постачальників та як діяти на кожному етапі такої закупівлі — розбираємо
    35257

    Службова записка на закупівлю

    У статті розглянемо, у яких випадках складають службову записку на закупівлю. А також надамо зразок такого документа
    9983

    Інструменти та сервіси для закупівельника

    Онлайн-інструменти закупівельника — це калькулятори й пошукові сервіси, які значно спростять вашу професійну рутину. Пропонуємо огляд найбільш затребуваних у закупівельній діяльності
    8113

    Головне у вересні для закупівельника

    Почніть осінь разом з Експертус Держзакупівлі! В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у вересні. Це рішення робочих ситуацій, форми, зразки, довідники, відеороз’яснення — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі. Стежте за оновленнями і листами від Системи, щоб не пропустити важливе. Залишайтеся з нами навіть під час відключення — у смартфоні переглядайте корисну інформацію в Системі у будь-який час
    459

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді