Тестування уповноважених осіб: як скласти

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Дізнайтеся, де та як пройти тестування уповноваженій особі. Та чи потрібно проходити повторне тестування уповноважених осіб у 2024 році

Замовники мають пам’ятати, що відповідальними за організацію та проведення процедур закупівель є з 01.01.2022 є лише уповноважена особа (УО).

Обов’язки УО може виконувати:

  • або штатний працівник замовника з відповідною доплатою;
  • або ж працівник, прийнятий на окрему посаду, передбачену для УО штатним розписом.
  • або працівник, з яким укладуть трудову угоду/контракт.

Зверніть увагу, що уповноважених осіб може бути й декілька, але кожна з них відповідатиме за конкретні закупівлі.

УО приймає рішення самостійно і несе за них відповідальність. А це вимагає від них неабиякої компетентності. Претенденти на виконання функцій уповноваженої особи повинні мати, крім вищої економічної, юридичної чи іншої освіти, ще й підтвердження рівня володіння базовими знаннями у сфері публічних закупівель.

Тому п. 8 ст. 11 Закону про публічні закупівлі передбачено:

  • по-перше, можливість для УО проходити навчання з питань організації та проведення  публічних закупівель, у тому числі в онлайн-режимі;
  • по-друге, обов’язковість проходження безоплатного тестування уповноважених осіб на веб-порталі Уповноваженого органу;
  • по-третє, визначення Уповноваженим органом порядку організації такого тестування.

Обов’язкове тестування запроваджено з 1 січня 2022 року. Тобто тестування уповноваженої особи, яка планує працювати як УО замовника, з цієї дати є обов’язковим.

Де та як пройти тестування уповноваженої особи

Тестування відбувається на prozorro.gov.ua. УО має перейти до власного кабінету для тестування з головної сторінки вебпорталу через закладку «Тестування уповноважених осіб». Перед тестуванням вона має ознайомитися з Порядком тестування та накласти свій кваліфікований електронний підпис (КЕП). Тестові запитання (у кількості 50) для кожної УО автоматично формуватиме ЕСЗ із Переліку.

Нагадаємо, що 12 жовтня Prozorro повідомило, що наказ Міністерства економіки України від 06.08.2021 № 376-21 «Про затвердження Порядку організації тестування уповноважених осіб», зареєстрований в Мін’юсті 29.09.2021 р. за № 1271/36893, опублікований і набув чинності.

Тестування уповноважених осіб 2024

Порядок тестування уповноважених осіб

Порядком, зокрема передбачено таке:

  • тривалість тестування уповноважених осіб з публічних закупівель — одна година;
  • мова тестування – українська;
  • кількість запитань, на які має відповісти особа, – 50;
  • УО має можливість відповідати на питання послідовно або в довільному порядку;
  • кількість правильних відповідей, за якої вважатиметься, що особа склала тест – не менше 30. Якщо УО відповість правильно на 29 чи менше питань, вважатиметься, що вона не склала тест.

Порядок також передбачає можливість уповноваженої особи повторно пройти тестування, якщо:

  • УО самостійно перервала тестування;
  • з технічних причин тестування не відбулося;
  • УО не склала тест.

Зважте, що повторне тестування уповноваженої можливе не раніше ніж через 72 години після проходження попередньої спроби.

Крім того, Порядок тестування упровноважених осіб передбачає:

  • УО, яка склала тест, надається доступ в електронній системі закупівель здійснювати організацію та проведення публічних закупівель;
  • результати тестування УО зберігаються в електронному вигляді адміністратором електронної системи закупівель.

По завершенню тестування сформується сертифікат про успішне проходження тестування, який завжди можна буде переглянути на Прозорро.

Уповноважений орган здійснює актуалізацію тестових питань та варіантів відповідей на них відповідно до змін законодавства у сфері публічних закупівель.

УО може оскаржити результати тестування до суду.

Тести для УО затверджені наказом Мінекономіки від 01.11.2021 № 873-21 Про затвердження переліку тестових питань для підтвердження уповноваженою особою рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель з варіантами відповідей. Там же є і відповіді на ці питання.

Повторне тестування уповноваженої особи

Повторне тестування уповноваженої особи законодавством не передбачено. Тож, склавши тести один раз УО може працювати в будь-якій організації далі. Результати тестування прив’язуються до її «Реєстраційного номера облікової картки платника податків» (далі — РНОКПП) і залишаються незмінними.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді