Що має знати замовник про закупівлі до 50 тисяч

UA RU
У замовників часто виникають питання стосовно того, як правильно проводити закупівлі до 50 тисяч, хто повинен цим займатися і який встановлений порядок призначення відповідальних осіб. Роз’яснюємо усе по порядку.

 

 

Як планувати закупівлі до 50 тисяч

Перед проведенням будь-яких закупівель, їх планують. Планувати закупівлі вартістю до 50 тис. грн потрібно, як і інші види публічних закупівель:

  • за наявної потреби;
  • в річному плані закупівель.

Нагадаємо, що у річному плані необхідно вказувати вид закупівлі. Тож, якщо вона не перевищує 50 тис. грн – у відповідному полі вказується «договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель» (ч. 1, 2 ст. 4 Закону №922).

Що ж стосується річного плану, то оприлюднити його маєте в ЕСЗ впродовж 5 робочих днів з моменту затвердження.  У такі ж строки вносяться зміни в річний план закупівель.

Так, особа, відповідальна за подання інформації до в ЕСЗ про державні закупівлі до 50 тисяч гривень, повинна робити це у вказаний строк та за вимогами, що зазначені у Законі про публічні закупівлі. Законодавець передбачив, що звітувати необхідно про усі закупівлі, що проводились замовником.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Особливості закупівель до 50 тисяч

У Законі про публічні закупівлі подано доволі мало даних про безпосередню закупівлю товарів, робіт та послуг, із вартістю, що не перевищує 50 тис. грн. Основні вимоги стосовно закупівель зазначені у ч. 3 ст. 3 Закону.

 

Для закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тис. грн замовник

  • повинен додержуватися принципів публічних закупівель;
  • має право використовувати ЕСЗ та електронні каталоги для закупівлі товарів.

Отож, на законодавчому рівні не передбачені зобов’язання проводити в ЕСЗ закупівлі до 50 тис. грн. Проте прописане інше – зобов’язання прозвітувати про здійснену закупівлю.

У випадку, коли закупівлі проводяться замовником поза електронною системою закупівель, йому в обов’язковому порядку слід оприлюднити в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений поза електронною системою закупівель.

При закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тис. грн, замовнику слід керуватися положеннями трьох кодексів, а саме:



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді