Види джерел фінансування закупівлі

UA RU
З приводу зазначення джерела фінансування закупівельники й досі мають сумніви. Тож, про види джерел фінансування, обов’язковість чи необов’язковість зазначення в ЕСЗ дізнайтеся від експерта.

 

 

 

Чинний Закон України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) установлює засади здійснення закупівель.

Хто є покупцем в публічних закупівлях

Відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону замовниками закупівлі товарів, робіт і послуг є суб’єкти, визначені статтею 2 цього  Закону, зокрема, це: 

  • органи державної влади,
  • органи місцевого самоврядування,
  • юридичні особи та їх об’єднання, що забезпечують потреби держави або територіальної громади за наявності встановлених Законом певних ознак.

Водночас визначення приналежності до замовників у розумінні Закону здійснюється юрособам самостійно на підставі інформації, статутних документів та наведених у Законі ознак.

Відміна тендеру, якщо немає змоги усунути порушення

Види джерел фінансування закупівлі

В державі витрачаються значні кошти на публічні закупівлі, джерелом фінансування яких є: 

  • державний бюджет України;
  • місцеві бюджети — обласні, районні бюджети та бюджети місцевого самоврядування. Бюджетами місцевого самоврядування є бюджети територіальних громад, їх об'єднань, селищ, міст;
  • кредити та позики міжнародних організацій та інші не заборонені законом джерела фінансування.

 

 

Джерело фінансування в Прозорро

Уповноваженим органом, що реалізує державну політику у сфері закупівель є Мінекономрозвитку, основні функції якого визначено статтею 9 Закону та постановою Кабміну від 11.09.2019 № 838.

З 2016 р. в Україні діє державне підприємство «Прозорро», яке є адміністратором електронної системи закупівель та визначене відповідальним за забезпечення  функціонування вебпорталу. Ця система є обов'язковою для всіх публічних замовників, а також комерційних постачальників. 

Основною процедурою закупівлі є відкриті торги.  Обов’язкове інформування про джерело фінансування закупівлі в оголошенні про їх проведення ст. 21 Закону не передбачає. Наразі вказується, що в оголошенні може зазначатися також і інша інформація.

Звідки ж з’явилась необхідність інформування про джерела фінансування?

З 01.11.2019 року в формах оголошень, що розміщуються у системі Прозорро, започатковано необхідність заповнення електронного поля «джерело фінансування», що пов’язано з набранням чинності наказу Мінекономрозвитку від 21.03. 2019 № 463, яким було внесено деякі зміни до електронних форм документів.

Зокрема, поле «джерело фінансування» закупівлі запроваджено в формах оголошення про проведення відкритих торгів чи конкурентного діалогу. Крім того, воно заповнюється в повідомленні про намір укласти договір під час застосування переговорної процедури, повідомленні про намір укласти договір, у звіті про виконання договору про закупівлю, а також у звіті про укладені договори.

Це надає можливість державним структурам проводити відповідний аналіз, а громадським організаціям, ЗМІ, аудиторам тощо оперативно виявляти недоліки при проведенні закупівель. 

Щодо порядку розміщення інформації про закупівлі, то нині є чинним наказ Мінекономрозвитку від 11.06.2020 № 1082, яким встановлено, що розміщення інформації в електронній системі закупівель здійснюється шляхом заповнення електронних полів, визначених адміністратором і реалізованих в електронній системі закупівель.

Як вносити інформацію в електронне поле «джерело фінансування»

Як зазначено у ст. 4 Закону, закупівля здійснюється відповідно до річного плану, який заздалегідь оприлюднюється замовником в електронній системі.

У річному плані (змінах до нього) повинна міститися інформація щодо ряду основних параметрів, в тому числі щодо виду та очікуваної вартості предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, коду економічної класифікації видатків бюджету тощо. Тобто, джерело фінансування зазначається ще на етапі затвердження річного плану закупівель.

В подальшому, при проведенні закупівель, в усі інші названі форми оголошень відповідна інформація буде включатись в поля (підтягуватись) автоматично.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді