Як подолати труднощі з довідкою про відсутність заборгованості

Автор
експерт, директор ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», Одеса
І новачки, і досвідчені закупівельники помиляються, коли перевіряють документи в переможця процедури закупівлі. Приміром, якщо йдеться про довідку про заборгованість з податків та зборів. Дізнайтеся, яких помилок припускаються найчастіше, та озбройтеся порадами експерта, щоб провести свої торги успішно

На перший погляд, нові правила з підтвердження переможцем вимог статті 17 Закону № 922 спростили життя замовника. Та якщо копнути глибше… Згадаймо до прикладу про підтвердження переможцем вимог пункту 13 частини 1 статті 17 Закону. Не все тут так просто.

Здається, що днів, які відведені учаснику-переможцю у частині 6 статті 17 Закону № 922, цілком достатньо, щоб отримати та завантажити потрібні документи. Вимоги Закону переможець виконає бездоганно й у визначений строк. Однак пастка може чатувати на замовника як у вимогах тендерної документації (ТД), так і в роботі ЕСЗ.

Пояснимо, як тут діяти.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Зважайте на закон

Переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує 10 днів з дати оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (далі — повідомлення), повинен надати замовнику — оприлюднити в ЕСЗ — документи за пунктом 13 частини 1 статті 17 Закону № 922. Нагадаймо, що цей пункт визначає таку підставу для відхилення тендерної пропозиції (ТП), як існування заборгованості із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів).

Спосіб документального підтвердження відсутності такої підстави замовник визначає для надання документів лише переможцем процедури закупівлі. Це означає, що замовник обов’язково повинен встановити, у якому порядку та якими документами переможець має підтвердити вимоги Закону.

Як врахувати порядок видачі

Спирайтеся на практику

Трапляється, що переможець надає довідку про відсутність (наявність) заборгованості з податків і зборів/обов’язкових платежів (далі — довідка про відсутність заборгованості), яка не дійсна на дату завантаження в ЕСЗ. Чи відхиляти переможця процедури закупівлі? Відповідаємо на прикладах:

Чинність інформації Заборгованість розстрочена

Заборгованість існує

Відмова уповноваженого органу надати

Відповідь на запит про заборгованість не формується в ЕСЗ



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді