Зменшено суму договору: чи оприлюднювати повідомлення про внесення змін

Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
Замовник у зв’язку зі зменшенням обсягу закупівлі зменшує суму договору. Розглянемо, чи потрібно йому оприлюднювати повідомлення про внесення змін до договору

СИТУАЦІЯ

Організація у 2016 році за переговорною процедурою провела закупівлю теплової енергії. У кінці року перерахували фактичний обсяг закупівлі — зменшили кількість Гкал. Відповідно, зменшили й суму договору. Яку підставу визначити замовнику у пункті 5.3 Повідомлення про внесення змін до договору?

РІШЕННЯ

Спочатку розглянемо зазначене питання в розрізі чинних закупівельних норм.

Як передбачено частиною 1 статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон про публічні закупівлі), замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу в порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про закупівлю, зокрема повідомлення про внесення змін до договору — протягом трьох календарних днів з дня внесення змін.

Форма повідомлення про внесення змін до договору затверджена наказом Мінекономрозвитку «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель» від 22.03.2016 № 490.

Зауважте, що за цією формою замовник оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору, укладеного за результатами електронної публічної закупівлі.

При цьому Закон про публічні закупівлі не поширюється на договори, укладені до набрання ним чинності.

Питання ж оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору, укладеного за результатами однієї з процедур державних закупівель, передбачених у Законі України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 № 1197-VII, регулювали норми цього Закону та положення підзаконних нормативно-правових актів, виданих на його виконання. Зауважимо, що цей Закон, який передбачав обов’язок для замовника оприлюднювати повідомлення про внесення змін до договору, втратив чинність з 1 серпня 2016 року.

Також іще у 2016 році втратив чинність наказ Мінекономрозвитку «Про затвердження Порядку розміщення інформації для оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу з питань державних закупівель» від 25.06.2014 № 743, який визначав, на якому веб-порталі замовники мали розміщувати такі повідомлення. Водночас з нового року вже не діє наказ Мінекономрозвитку «Про затвердження форм документів у сфері державних закупівель» від 15.09.2014 № 1106.

Саме цим наказом було затверджено форму повідомлення про внесення змін до договору, який замовники укладали ще за результатами «паперових» торгів. І саме у підпункті 5.3 зазначеної форми замовники раніше мали зазначати випадки для внесення змін до істотних умов договору.

Нагадаємо, що Мінекономрозвитку на офіційному сайті в підрубриці «Публічні закупівлі» рубрики «Головна» у розділі «Консультації з питань закупівель» у листі «Щодо застосування законодавства у сфері закупівель» від 25.11.2016 № 3302-06/38247-06 надало із зазначеного питання узагальнені відповіді.

Тож, як бачимо, замовнику, який у 2016 році провів за переговорною процедурою закупівлю теплової енергії, уклав договір про закупівлю, і в нього у кінці року відбувся перерахунок фактичного обсягу закупівлі — зменшено кількість Гкал, відповідно зменшено й суму договору, не потрібно оприлюднювати повідомлення про внесення змін до договору.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді