Дата розкриття тендерних пропозицій

Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ
Яку дату в розумінні Закону України «Про публічні закупівлі» вважати датою розкриття пропозицій у разі, якщо оголошення про проведення процедури закупівлі оприлюднюють відповідно до положень частини 4 статті 10 цього Закону?

СИТУАЦІЯ

У разі якщо оголошення про проведення процедури закупівлі оприлюднюють відповідно до положень частини 4 статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон про публічні закупівлі) у день і час закінчення строку подання тендерних пропозицій (ТП), зазначених в оголошенні про проведення процедури закупівлі, електронна система закупівель (ЕСЗ) автоматично розкриває частину ТП з інформацією та документами, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям, та інформацією і документами, що містять технічний опис предмета закупівлі. Розкриття ТП відбувається на підставі частини 2 статті 27 Закону про публічні закупівлі. А саме під час її розкриття ЕСЗ автоматично розкриває всю інформацію, зазначену в пропозиціях учасників, та формує перелік учасників у порядку від найнижчої до найвищої запропонованої ними ціни/приведеної ціни.

Тож деякі замовники датою розкриття ТП вважають кінцеву дату їх подання та включають до своєї тендерної документації вимоги щодо дійсності документів, які підтверджують кваліфікаційні критерії, та інші документи саме на дату розкриття ТП. Проте ЕСЗ у пункті 16 Оголошення про проведення процедури датою розкриття визначає саме дату, коли розкривається вся інформація, зазначена в пропозиціях учасників. Учасники часто звертаються за роз’ясненнями та з проханнями змінити дату дійсності документів (наприклад, на кінцеву дату подання). Замовники ж відмовляються внести зміни до тендерної документації. То яка дата є датою розкриття ТП?

РІШЕННЯ

Так, відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 27 Закону про публічні закупівлі, якщо оголошення про проведення процедури закупівлі оприлюднюють відповідно до положень частини 4 статті 10 Закону про публічні закупівлі у день і час закінчення строку подання ТП, зазначених в оголошенні про проведення процедури закупівлі, ЕСЗ автоматично розкриває частину ТП з інформацією та документами, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям, та інформацією і документами, що містять технічний опис предмета закупівлі.

На практиці, враховуючи Технічне завдання, відповідно до якого працюють майданчики, у день і час закінчення строку подання пропозицій, зазначених в оголошенні про проведення процедури закупівлі, ЕСЗ не розкриває інформацію та документи Т. П., щодо яких учасник під час їх завантаження обрав, зокрема, тип «Цінова пропозиція».

Такі документи та інформацію ЕСЗ розкриває автоматично після аукціону.

Не варто забувати, що згідно з абзацом 1 частини 1 статті 25 Закону про публічні закупівлі ТП подають в електронному вигляді через ЕСЗ. Документ з пропозицією учасники подають в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначають інформацію про:

  • ціну;
  • інші критерії оцінки (якщо їх встановив замовник);
  • відповідність учасника кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, вимогам, визначеним у статті 17 Закону про публічні закупівлі та в тендерній документації.

Як провести спрощену закупівлю на майданчику за 5 кроківЗавершується подання ТП завантаженням документів, що вимагають замовники у тендерній документації.

Документи, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям, та документи, що містять технічній опис предмета закупівлі, подають окремим файлом.

ТП має бути подана до закінчення строку подання пропозицій.

Разом з тим варто врахувати, що дату і час проведення електронного аукціону ЕСЗ визначає автоматично, але не раніше ніж через п’ять днів після оприлюднення протоколу розгляду ТП (абз. 2 ч. 5 ст. 28 Закону про публічні закупівлі). Тобто до закінчення строку подання пропозицій ні замовник, ні учасник не можуть передбачити дату проведення аукціону, а відповідно, й дату розкриття пропозицій учасників загалом.

Тож зважаючи на викладене, у разі якщо оголошення про проведення процедури закупівлі оприлюднюють відповідно до положень частини 4 статті 10 Закону про публічні закупівлі, дата розкриття пропозицій — це день і час закінчення строку їх подання.

Насамкінець додамо, що замовник може встановити вимогу щодо дійсності документів, які підтверджують кваліфікаційні критерії, та інші документи, на остаточну дату розкриття ТП (дату аукціону), розраховану ЕСЗ під час подання/формування оголошення про заплановану закупівлю.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді