Третій незайвий, або Якщо лот не «зіграв»

Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ
Відбулися багатолотові торги, але не за всіма лотами. А потреба в предметі закупівлі за «незіграним» лотом все ще є. Як закупити товар чи послугу за цим лотом?

СИТУАЦІЯ

Провели закупівлю за трьома лотами: перший лот — 250 тис. грн, другий — 250 тис. грн, третій — 180 тис. грн. Закупівля за третім лотом не відбулася і її треба оголосити знову. Предмет закупівлі за третім лотом збігається за четвертим знаком з предметом закупівлі проведених торгів за першим і другим лотом. Як вчинити — чи проводити відкриті торги на 180 тис. грн?

Опис лота предмета закупівлі у тендерній документації

РІШЕННЯ

Торги проводити не треба. Пояснимо й уточнимо.

Частина предмета закупівлі (лот) — визначена замовником частина товарів, робіт чи послуг, на яку в межах єдиної процедури закупівлі учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції або пропозиції на переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі (п. 37 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ; далі — Закон № 922).

Порядок визначення предмета закупівлі затверджено наказом Мінекономрозвитку від 17.03.2016 № 454 (далі — Порядок).

Предмет закупівлі товарів і послуг замовник визначає згідно з пунктами 17 і 32 частини 1 статті 1 Закону № 922 та на основі національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 № 1749 (далі — Єдиний закупівельний словник). А саме — за показником четвертої цифри основного словника із зазначенням у дужках конкретної назви товару чи послуги (п. 1 розд. II «Визначення предмета закупівлі товарів і послуг» Порядку).

Замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками четвертої — восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, а також за обсягом, номенклатурою та місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг (абз. 4 п. 1 розд. II Порядку).

Замовник відміняє торги у випадках, встановлених у статті 31 Закону № 922. При цьому торги може бути відмінено частково (за лотом).

За частиною другою статті 31 Закону № 922 замовник має право визнати торги такими, що не відбулися. Коли саме — встановлює ця ж таки стаття. І так само визнати торги такими, що не відбулися, можна частково (за лотом).

Торги відмінили за лотом —

виникає закупівля за новим предметом

Отже, якщо за лотом чи лотами торги відмінено або визнано такими, що не відбулися, — виникає закупівля, яку замовник не міг передбачити на час проведення первинної закупівлі. Тобто маємо новий предмет закупівлі. Таке роз’яснення знаходимо в листі Мінекономрозвитку «Щодо здійснення закупівель» від 14.09.2016 № 3302-06/29640-06.

Якщо виникає потреба провести нову закупівлю за результатами часткової відміни торгів за лотами, замовник проводить її, керуючись вартісними межами, визначеними в статті 2 .

Так, у разі якщо вартість закупівлі є меншою за вартісні межі, визначені у статті 2 , замовник проводить таку закупівлю без застосування процедур, передбачених статтею 12 Закону (лист Мінекономрозвитку «Щодо здійснення закупівель за окремими частинами предмета закупівлі (лотами)» від 02.08.2017 № 3304-06/26774-06, див. с. 52).

Однак замовники в будь-якому разі повинні дотримуватися принципів публічних закупівель, установлених у статті 3 Закону № 922. Зокрема, і якщо вартість таких закупівель є меншою за вартість, яка встановлена в абзацах другому і третьому частини 1 статті 2 Закону № 922. Також вони можуть використовувати електронну систему закупівель з метою відбору постачальника товарів, надавача послуг та виконавця робіт для укладення договору.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді