Коли починає діяти ліцензія на господарську діяльність

Автор
експерт, засновник «Агентства «Консалт», тренер-практик з питань державних закупівель
Нові умови ліцензування набрали чинності ще у січні 2017 року. Однак і досі вони не дають спокійно працювати замовникам. Замість паперових тепер діють електронні ліцензії. Та й порядок видачі ліцензій змінився. Тож замовники не завжди можуть визначити, з якої дати у ліцензіата настає право вести господарську діяльність

Окремі види господарської діяльності підлягають ліцензуванню. Виключний їх перелік встановлює Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII (далі — Закон № 222). Аби мати право на таку діяльність, суб’єкт господарювання повинен отримати ліцензію.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Замість паперової ліцензії — лише електронна

Ліцензія — це запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР) про рішення органу ліцензування щодо наявності у суб’єкта господарювання права на провадження визначеного ним виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 222).

Орган ліцензування (ч. 11 ст. 13 Закону № 222):

  • оформлює ліцензію на провадження здобувачем ліцензії визначеного ним виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, в електронному вигляді;
  • відображає її у виписці з ЄДР, яку безоплатно видає ліцензіату.

Така ліцензія має обов’язково бути оприлюднена на порталі електронних сервісів так, як визначив Мін’юст (наказом від 10.06.2016 № 1657/5) в Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Тобто ліцензію як документ у паперовій формі орган ліцензування тепер не оформлює.

Видача ліцензій — коли настає право

Якщо під час розгляду заяви про отримання ліцензії орган ліцензування не встановить підстав для відмови, він ухвалює рішення про видачу ліцензії.

Видача ліцензії — внесення до ЄДР запису про право провадження суб’єктом господарювання визначеного ним виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню (п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону № 222).

Як вимагає частина 7 статті 13 Закону № 222, рішення, які прийняв орган ліцензування за Законом № 222, обов’язково мають бути оприлюднені на порталі електронних сервісів у порядку, визначеному Мін’юстом. І що важливо — у день, коли їх внесли до ЄДР.

І саме з моменту, коли орган ліцензування вніс рішення про видачу ліцензії до ЄДР, здобувач ліцензії набуває права на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню (ч. 9 ст. 13 Закону № 222).

Однак Мін’юст досі не затвердив положення про внесення до ЄДР інформації про ліцензування, а також не визначив порядку, за яким таку інформацію на порталі електронних сервісів оприлюднюватимуть.

Поки норми не прописані…

Підпункт 5 пункту 2 розділу 2 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 26.11.2015 № 835-VIII встановлює:

до 1 січня 2019 року:

відомості про видачу ліцензій, документів дозвільного характеру, реєстрацію (легалізацію) громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, продовжують вноситися та надаватися відповідно до Єдиного ліцензійного реєстру, Реєстру документів дозвільного характеру, Єдиного реєстру громадських формувань, Реєстру громадських об’єднань та Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство;

набуття здобувачем ліцензії права на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відбувається з дня оприлюднення прийнятого органом ліцензування рішення про видачу ліцензії на його офіційному веб-сайті.

У Єдиному ліцензійному реєстрі відомості формують у порядку, затвердженому постановою КМУ від 08.11.2000 № 1658 (далі — Порядок). Розпорядником та держателем Єдиного ліцензійного реєстру є Державна регуляторна служба України. Саме вона має вести такий реєстр, а також забезпечувати його функціонування (п. 6 Порядку). Однак наразі Єдиний ліцензійний реєстр належно не функціонує.

Отже, тимчасово до 1 січня 2019 року здобувачі ліцензії набувають право вести господарську діяльність, що підлягає ліцензуванню, з дня, коли органи ліцензування оприлюднять прийняті ними рішення про видачу ліцензій на своїх офіційних веб-сайтах.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді