Документи дозвільного характеру в час війни: ураховуємо новий Закон

Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Які зміни внесли в законодавчі положення щодо права суб’єкта господарювання провадити певні види господарської діяльності?  Які права надає декларація, як довго вона діє та на які види діяльності її не подають — про все це у консультації

Для спрощення умов господарської діяльності під час воєнного стану 17 липня депутати ухвалили Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов провадження господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану в Україні» від 17.07.2024 № 3869-ІХ (далі ― Закон № 3869). Цей Закон набрав чинності із 02.09.2024 (опублікований у «Голосі України» від 01.09.2024). 

Законотворець дозволив суб’єктам господарювання в період воєнного стану набувати право провадити окремі види господарської діяльності без отримання документів дозвільного характеру. 

Що змінили у законах про умови ведення господарської діяльності

Закон № 3869 вносить зміни до трьох дозвільно-ліцензійних законів: 

Тепер на рівні всіх трьох законів суб’єкти господарювання в період воєнного стану можуть отримувати право провадити окремі види діяльності за декларацією про провадження господарської діяльності (далі — Декларація). Таку Декларацію безоплатно подають до дозвільних органів, органів ліцензування та центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Фактично Закон № 3869 передбачає аналогічні норми, визначені у Постанові КМУ «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18.03.2022 № 314 (далі ― Постанова № 314).

Який строк дії Декларацій та раніше виданих дозволів

Дізнатися

Як подати Декларацію про провадження господарської діяльності

Дізнатися

Які види діяльності не можна провадити за Деклараціями про провадження господарської діяльності

Дізнатися

Коли КМУ може змінити перелік заборонених видів діяльності

Дізнатися

Перебіг яких строків зупинили

Дізнатися

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді