Рамкова угода ≠ договір про закупівлю

Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
Незабаром замовники зможуть закуповувати товари і послугм за рамковими угодами. Порядок укладання і виконання рамкових угод. Мінекономрозвитку вже затвердило. Дізнайтеся, як укладати договір про закупівлю за рамковою угодою, а також як внести зміни до нього та до рамкової угоди

Закупівля за рамковою угодою — це особливий спосіб публічної закупівлі, за допомогою якого замовники придбавають товари, послуги за бюджетні кошти або кошти підприємств. Проводити таку закупівлю може як сам замовник, так і централізована закупівельна організація в інтересах замовника.

Проте не варто плутати рамкову угоду й договір про закупівлю.

Адже рамкова угода — це правочин, укладений одним чи кількома замовниками (ЦЗО) з одним чи кількома учасниками процедури закупівлі. Вчиняють його за спеціальним порядком, який встановлюють:

На підставі цього правочину сторони укладають договір про закупівлю.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Договір про закупівлю за рамковою угодою

Договір про закупівлю — це договір, який укладають замовник і учасник за результатами процедури закупівлі, що передбачає надання послуг, виконання робіт або набуття права власності на товари (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

У разі рамкової закупівлі договір про закупівлю укладають на підставі рамкової угоди, укладеної за результатами повноцінної процедури закупівлі.

Строки

І що важливо — замовник, у т. ч. замовник, в інтересах якого закупівлю проводила ЦЗО, укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем відбору або конкурентного відбору, протягом строку дії його пропозиції. Та ще й з огляду на часове обмеження.

Договір про закупівлю за рамковою угодою не можна укладати після спливу 10 календарних днів з дня, коли прийняли рішення про намір укласти такий договір.

А якщо переможець відбору, конкурентного відбору відмовився підписувати договір про закупівлю за рамковою угодою, замовник/ЦЗО відхиляє пропозицію такого учасника та визначає переможця серед тих учасників, строк дії пропозиції яких ще не минув (п. 2 розд. VII Порядку № 1372).

Учасник, який пiдписав договір про закупівлю за рамковою угодою, не має права передавати (вiдступати) права та обов’язки за таким договором будь-яким iншим особам. А також — покладати виконання зобов’язань за цим договором на будь-яку iншу особу.

Оприлюднення

Не можна забувати й про оприлюднення. Так, замовник, який уклав договір про закупівлю за рамковою угодою, оприлюднює в електронній системі закупівель:

  • договір про закупівлю — протягом двох днів з дня укладення;
  • повідомлення про внесення змін до договору — протягом трьох днів з дня змін;
  • звіт про виконання договору — протягом трьох днів з дня, коли закінчився строк дії договору, виконаний договір або сторони його розірвали.

Зміна умов

Договори, укладені за результатами рамкової угоди, сторони мають право змінювати за таких самих умов, що й договори за результатами інших закупівель.

Істотні умови договору про закупівлю за рамковою угодою можна змінювати лише в окремих випадках. Виключний перелік таких випадків встановлює частина 4 статті 36 Закону № 922.

Тобто якщо вимоги частини 4 статті 36 Закону № 922 дотримано, змінювати істотні умови договору про закупівлю за рамковою угодою можна. Але! Така зміна істотних умов договору не приводить до зміни умов самої рамкової угоди, відповідно до якої укладено такий договір про закупівлю.

10
календарних днів є, щоб укласти договір, після рішення про це

А чи можна змінювати умови рамкової угоди?

Як заповнювати інформацію про предмет закупівлі в ЕСЗ

Зміни до рамкової угоди

Так, в окремих випадках змінювати умови рамкової угоди можна. Проте підстави та порядок такої зміни мають бути визначені в самій рамковій угоді.

Випадки, за яких можливі зміни, конкретизує пункт 2 розділу VIII Порядку № 1372. Це:

  • зміна умов та порядку оплати, якщо після укладення рамкової угоди прийняті нормативно-правові акти, які регулюють питання оплати, насамперед за рахунок бюджетних коштів. За таких обставин умови рамкової угоди змінюють відповідно до правил, установлених такими актами;
  • зміна ціни за одиницю товару (послуги) не більше ніж на 10% у разі коливання ціни такого товару (послуги) на ринку;
  • покращення якості предмета закупівлі, якщо таке покращення не вплине на збільшення ціни за одиницю товару (послуги), визначеної в рамковій угоді;
  • зміна ціни товару (послуги) у зв’язку із зміною ставок податків і зборів пропорційно змінам таких ставок;

Договір про закупівлю

замовник укладає з переможцем протягом строку дії його пропозиції

  • зміна встановленого згідно із законодавством органами Держстату індексу споживчих цін, зміна курсу іноземної валюти, зміна біржових котирувань або показників Platts, регульованих цін (тарифів) і нормативів, що їх застосовують в рамковій угоді. Але за умови, що порядок зміни ціни за одиницю товару (послуги) встановлений у рамковій угоді.

Як бачимо, окремі випадки за Порядком № 1372, коли можна вносити зміни до істотних умов, повторюють ті, що передбачені частиною 4 статті 36 Закону № 922.

Зміну умов рамкової угоди може ініціювати будь-яка її сторона. Нові умови вступають в дію після того, як їх підпишуть всі сторони рамкової угоди.

Зміни до рамкової угоди замовник/ЦЗО оприлюднює в електронній системі закупівель протягом трьох календарних днів з дня їх унесення.

Відмова від рамкової угоди

Буває, що сторони рамкової угоди відмовляються виконувати рамкову угоду. І таке право у них є. Однак вони мають дотримати встановлених вимог.

Замовник

Якщо замовник відмовляється виконувати рамкову угоду, він розміщує в електронній системі закупівель повідомлення про відмову від виконання рамкової угоди. І що важливо — не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня припинення його участі в рамковій угоді.

Система має автоматично надіслати таке повідомлення учасникам, які підписали рамкову угоду.

Замовник, якщо закупівлі проводить ЦЗО

Якщо виконувати рамкову угоду відмовляється замовник, в інтересах якого закупівлі за рамковими угодами здійснює ЦЗО, він передусім має повідомити про це ЦЗО.

Строк такого повідомлення також обмежений. Тобто потрібно врахувати, що ЦЗО має встигнути розмістити в електронній системі закупівель повідомлення про відмову від рамкової угоди. А система — надіслати його учасникам рамкової угоди не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня припинення участі замовника в рамковій угоді.

Учасник

А якщо ж виконувати рамкову угоду відмовляється учасник, який є її стороною, він повідомляє про це замовника/ЦЗО. І також має дотримати встановлених вимог:

  • повідомлення скласти у письмовій формі;
  • повідомити потрібно не пізніше ніж за 30 календарних днів до дня припинення участі в рамковій угоді.

А далі — замовник/ЦЗО має розмістити таку інформацію в електронній системі закупівель.

Припинення рамкової угоди

Дію рамкової угоди можна припинити. Для цього рамкова угода має містити порядок припинення і підстави для такого припинення. До підстав належать:

  • відмова замовника виконувати рамкову угоду;
  • відмова всіх замовників, в інтересах яких закупівлю за рамковими угодами проводить ЦЗО, виконувати рамкову угоду;
  • відмова одного або більше учасників виконувати рамкову угоду, якщо внаслідок цього стало менше трьох учасників, які підписали рамкову угоду;
  • інші підстави припинення, передбачені законодавством.

Сторони припиняють рамкову угоду, керуючись Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України та Порядком № 1372.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді