Публічні закупівлі: зміни за червень 2024-го

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Підсумовуємо законодавчі нововведення червня. Переконайтеся, що нічого не пропустили!

Дата набрання чинності

Суть змін

Підстава

Не набрав чинності

Зміни щодо гарантійного ремонту або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів

Зазнав змін Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затверджений постановою КМУ від 28.11.2023 № 1251 (далі — Порядок № 1251).

Документ визначає механізм взаємодії між споживачами, виробниками технічно складних побутових товарів, продавцями, сервісними центрами під час здійснення гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни товарів.

Зокрема, з Порядку № 1251 вилучили посилання на перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, та сам перелік, визначений у додатку до Порядку № 1251.

Тобто тепер, усі види таких товарів підлягатимуть гарантійному ремонту за Порядком № 1251.

Мета змін — приведення її у відповідність до Закону України «Про захист прав споживачів» від 10.06.2023 № 3153-IX (далі — Закон № 3153).

Постанова набирає чинності одночасно з набранням чинності Закону № 3153, але не раніше дня її опублікування. Закон № 3153 набирає чинності через один рік з дня його опублікування, але не раніше дня припинення чи скасування воєнного стану

Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2023 р. № 1251» від 07.06.2024 № 660

21.06.2024

КМУ затвердив розподіл субвенції на шкільні автобуси

КМУ затвердив розподіл коштів з державного до місцевих бюджетів на придбання шкільних автобусів у 2024 році.

Для закупівлі шкільних автобусів виділили 1 млрд грн — ці кошти розподілять для 22 областей.

Відповідно до порядку та умов надання субвенції з 16 до 22 травня обласні військові адміністрації надавали комісії МОН інформацію про кількість учнів, які потребують підвезення та яких не підвозять шкільними автобусами. Після цього комісія МОН затверджувала перелік областей для отримання фінансування.

Субвенцію розподілили виключно для тих школярів, які в наступному навчальному році будуть учитися очно або за змішаною формою.

Завдяки субвенції та співфінансуванню з місцевих бюджетів удасться закупити понад 500 автобусів. Громади зможуть довозити дітей до більш безпечних територій у школи з укриттями, які будують і ремонтують коштом державного і місцевого бюджетів

Розпорядження КМУ «Про розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів у 2024 році» від 21.06.2024 № 569-р

20.06.2024

Зміни у порядку забезпечення населення продовольчими товарами

Закуплені за кошти держбюджету вироби з пшениці передадуть для допомоги установам та людям з територій бойових дій і ТОТ.

Для цього КМУ вніс зміни до своєї постанови «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами в умовах воєнного стану» від 20.03.2022 № 328.

Відтак обласні, Київська міська військові адміністрації у разі потреби мають забезпечити безоплатну передачу фондам, програмам, міжурядовим організаціям ООН зерна пшениці, закупленого:

коштом держбюджету за програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану»;

зокрема, за постановою КМУ «Деякі питання здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану» від 02.03.2022 № 185.

Зерно передадуть на переробку та подальше забезпечення у вигляді борошна, круп, макаронних виробів, хліба та хлібобулочних виробів нетривалого зберігання:

закладів та установ охорони здоров’я;

будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю;

закладів освіти, що належать до державної і комунальної форми власності;

соціально незахищених осіб, зокрема тих, що проживають на територіях можливих та активних бойових дій, зокрема тих, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, а також на тимчасово окупованих територіях України.

Передачу зерна оформлятимуть за тристоронніми договорами, укладеними між обласними, Київською міською військовими адміністраціями, суб’єктами господарювання — зберігачами зерна та міжурядовими організаціями системи ООН

Постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 328» від 13.06.2024 № 688

19.06.2024

Оновили порядок застосування Каталогу продуктів харчування

19.06.2024 набрала чинності нова редакція Поряду застосування Каталогу продуктів харчування.

Каталог продуктів харчування (далі — Каталог) застосовують органи військового управління, військові частини, військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи навчальних закладів, установи та організації, заклади охорони здоров’я у ЗСУ, Державною спеціальною службою транспорту.

Порядок регулює механізм організації харчування особового складу та штатних тварин у системі Міноборони при забезпеченні харчовими продуктами за Каталогом, зокрема порядок:

планування забезпечення харчовими продуктами;

застосування коефіцієнтів (додатки 1 і 2 до Порядку) для визначення граничних обсягів коштів для замовлення харчових продуктів;

забезпечення харчовими продуктами;

видачі харчових продуктів;

організації харчування у стаціонарних та польових умовах;

харчування за плату;

особливості ведення обліку продуктів харчування та звітності.

У додатках наведені:

базове меню;

розподіл суми для витрат при чотириразовому харчуванні на добу.

Додаток 5 до Порядку містить форму Контрольного листа економії харчових продуктів, який потрібно вести у місці приготування їжі (їдальні, місці приготування, розташованому окремо від військової частини)

Наказ Міноборони «Про внесення змін до Порядку застосування Каталогу продуктів харчування» від 17.04.2024 № 242

19.06.2024

Оновили перелік обладнання для закладів освіти

МОН оновив Типовий перелік засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Для забезпечення викладання предмета «Захист України» МОН затвердив:

перелік обладнання для закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти;

додатковий перелік обладнання для закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та військових (військово-морських, військово-спортивних) ліцеїв, ліцеїв та коледжів з посиленою військово-фізичною підготовкою;

додатковий перелік обладнання для закладів фахової передвищої освіти медичного спрямування.

Кількість одиниць засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» визначають:

за середньою наповнюваністю класу (групи) закладу освіти;

необхідністю матеріального та методичного забезпечення освітнього процесу для реалізації навчальних програм з цього предмета.

Засоби навчання та обладнання, що поставляються та використовуються в освітньому процесі, повинні мати:

технічний паспорт на виріб;

декларацію про відповідність вимогам технічних регламентів;

інструкцію про використання та зберігання українською мовою;

методичне забезпечення.

Наразі закладам освіти потрібно переглянути переліки наявного обладнання та підготуватися до закупівлі нового

Накази МОН «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти» від 10.05.2024 № 659 та «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 10 травня 2024 року № 659» від 31.05.2024 № 789

18.06.2024

КМУ визначив винагороду за централізовані закупівлі через ДП «Укрводсервіс»

КМУ дозволив ДП «Укрводсервіс» як централізованій закупівельній організації (ЦЗО) проводити тендери та закупівлі за рамковими угодами товарів і послуг (крім поточного ремонту) в інтересах замовників.

За організацію, проведення закупівель замовники виплачуватимуть винагороду ДП «Укрводсервіс» у встановлених розмірах залежно від суми договору про закупівлю/рамкової угоди. А саме:

3% — за очікуваної вартості до 10 млн грн;

2% — за очікуваної вартості до 50 млн грн;

1% — за очікуваної вартості до 100 млн грн;

0,5% — за очікуваної вартості понад 100 млн грн.

Виняток становить закупівля електроенергії через цю ЦЗО, що є обов’язковою

Розпорядження КМУ «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2023 р. № 875» від 18.06.2024 № 558-р

18.06.2024

Зміни в порядку здійснення внутрішнього аудиту

КМУ вніс зміни до порядку здійснення внутрішнього аудиту, утворення підрозділів внутрішнього аудиту, а також основних засад внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів.

Змін зазнали постанови КМУ «Деякі питання здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту» від 28.09.2011 № 1001 і «Про затвердження Основних засад здійснення внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 р. № 1001» від 12.12.2018 № 1062.

Оновлені вимоги передбачають, що керівники установ та їхні працівники несуть відповідальність за належне управління та розвиток установи, досягнення визначених цілей та ефективне використання ресурсів. Це включає законне, економне та прозоре управління бюджетними коштами та державним майном.

Заходи контролю охоплюють, зокрема, процедури авторизації та підтвердження операцій, розмежування обов’язків між працівниками, забезпечення захисту інформаційних систем та проведення звірок облікових даних з фактичними.

На всіх рівнях організації будуть застосовувати такі принципи внутрішнього контролю, як:

безперервність;

інтегрованість;

об’єктивність;

делегування повноважень;

відповідальність та підзвітність;

адекватність;

превентивність, розмежування внутрішнього контролю та аудиту;

відкритість.

Також нові положення постанов деталізують процеси управління ризиками включно з ідентифікацією, оцінюванням та вибором способів реагування на ризики

Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 вересня 2011 р. № 1001 і від 12 грудня 2018 р. № 1062» від 13.06.2024 № 677

14.06.2024

Визначайте предмет закупівлі для окремих послуг по-новому: зміни від Мінекономіки

Мінекономіки внесло зміни до Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок № 708) — наказом Мінекономіки від 14.05.2024 № 12570 (далі — Наказ № 12570).

Наказ № 12570 набрав чинності з дня його офіційного опублікування — 14 червня. Наказ офіційно опублікований у виданні «Офіційний вісник України» від 14.06.2024 № 5.

Мінекономіки змінами коригує правила, за якими замовники мають визначати предмет закупівлі окремих послуг.

По-перше, вилучили пункт, що врегульовував визначення предмета закупівлі для послуг з виконання науково-технічних робіт.

Цією зміною Мінекономіки приводить у відповідність положення Порядку № 708 до чинного законодавства. Адже Державний класифікатор видів науково-технічної діяльності ДК 015-97 на початку поточного року втратив чинність.

Зважте, що ця зміна впливає на нумерацію пунктів розділу II Порядку № 708 — пункти 525 вважатимуть, відповідно, пунктами 4—24.

По-друге, змінили редакцію пункту 12 Порядку № 708, яка встановлюватиме нові правила визначення предмета закупівлі послуг для безоплатної вторинної правничої допомоги, перекладу та послуг з медіації.

Зважте: з огляду на зміни Порядок № 708 не міститиме окремих правил для визначення предмета закупівлі товарів і послуг для виконання державної програми досліджень в Антарктиці

Наказ Мінекономіки «Про внесення змін до розділу II Порядку визначення предмета закупівлі» від 14.05.2024 № 12570

14.06.2024

Зміни до особливостей здійснення оборонних закупівель на період воєнного стану

КМУ вніс зміни до Особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану, затверджених постановою КМУ «Деякі питання здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 11.11.2022 № 1275 (далі — Особливості № 1275).

Змінами уточнили, що закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю державні замовники проводять без застосування видів (процедур) закупівель, визначених Законами України «Про оборонні закупівлі» та «Про публічні закупівлі».

Також назву розділу «Проведення закупівель озброєння, військової та спеціальної техніки, ракет і боєприпасів та їх складових частин, а також послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин, а також товарів, робіт і послуг для будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд» змінили на «Проведення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівель озброєння, військової та спеціальної техніки, ракет і боєприпасів та їх складових частин, послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та товарів, робіт і послуг для будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд»

Постанова КМУ «Про внесення змін до особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 07.06.2024 № 655

11.06.2024

Зміни до порядку використання коштів закладами фахової передвищої та вищої освіти

КМУ вніс зміни до Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених для розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Бюджетні кошти у поточному році заклади освіти отримуватимуть на конкурсній основі від МОН.

Заклади освіти за бюджетні кошти зможуть:

здійснити невідкладні аварійно-відбудовні та ремонтні роботи;

реалізувати проєкти, пов’язані з будівництвом (новим будівництвом, капітальним ремонтом, реконструкцією та реставрацією) захисних споруд цивільного захисту та споруд подвійного призначення із захисними властивостями сховища/протирадіаційного укриття, призначених для укриття учасників освітнього процесу закладів фахової передвищої та вищої освіти;

здійснити заходи, пов’язані з приведенням підвальних та/або цокольних приміщень закладів освіти у стан, придатний до використання як найпростіших укриттів;

здійснити заходи, спрямовані на дотримання вимог пожежної безпеки в закладах освіти;

забезпечити технічні засоби оповіщення та інформування;

придбати генератори, електрогенераторні установки, трансформатори, системи безперебійного електроживлення, акумулятори, іншу електричну апаратуру, пристрої для фільтрування або очищення води, інше обладнання довгострокового користування для безперебійного тепло-, водо-, електро- і газопостачання, що забезпечує безпечні умови навчання в офлайн-режимі, а також для забезпечення проживання у гуртожитках здобувачів освіти, якщо освітній процес здійснюється в офлайн-режимі;

здійснити заходи з енергоефективності;

розбудувати мережі та відновити гуртожитки, пошкоджені в результаті бойових дій, для проживання здобувачів освіти у закладах освіти, що навчаються в офлайн-режимі;

виготовити проєктну (проєктно-кошторисну) документацію для виконання робіт (здійснення заходів) на об’єктах закладів фахової передвищої освіти.

Натомість діє заборона спрямовувати бюджетні кошти на придбання товарів, робіт і послуг, не пов’язаних із зазначеними напрямами, здійснення за рахунок коштів загального фонду державного бюджету робіт і заходів на об’єктах закладів освіти, місцем розташування яких є окуповані або території активних бойових дій, та оплату посередницьких послуг

Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених Фонду розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти» від 07.06.2024 № 661

07.06.2024

Держоргани мають забезпечити економію електроенергії до 31.12.2024 — розпорядження КМУ

Через ворожі обстріли значна частина енергетичної інфраструктури України пошкоджена. Щоб стабілізувати її роботу, важливо економно та відповідально споживати електроенергію.

КМУ встановив заходи стабілізації роботи об’єднаної енергетичної системи України.

До 31 грудня 2024 року міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, обласні та Київська міська державні адміністрації (військові адміністрації), Секретаріат КМУ мають забезпечити економію електроенергії у приміщеннях зазначених органів та підприємствами, установами, організаціями, що належать до сфери їх управління, господарськими товариствами, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі.

Для цього зазначені органи мають, зокрема, припинити використовувати:

кондиціонери повітря;

зовнішнє освітлення будівель та прилеглої території.

КМУ рекомендує до 31 грудня 2024 року апарату ВРУ, Офісу Президента України, Державному управлінню справами, органам судової влади, Офісу Генерального прокурора, правоохоронним органам, іншим державним органам, Нацбанку, Національній академії наук та національним галузевим академіям наук, органам місцевого самоврядування забезпечити економію електроенергії у приміщеннях зазначених органів та установ, а також підпорядкованими їм органами, підприємствами, установами, організаціями.

Для цього зазначені органи мають, зокрема:

• припинити використовувати:

кондиціонери повітря;

зовнішнє освітлення будівель та прилеглої території;

освітлення зовнішньої реклами.

• обмежити освітлення вулично-дорожньої мережі та парків — рекомендація для органів місцевого самоврядування.

Ці обмеження та рекомендації не поширюють на:

заклади охорони здоров’я;

суб’єктів господарювання, для яких кондиціювання повітря є частиною технологічного процесу;

технічні заходи організації дорожнього руху.

Зазначені заходи економії електричної енергії не застосовують до електроенергії, яку виробляють на власних енергогенеруючих установках споживачі для своїх власних потреб

Розпорядження КМУ «Деякі заходи щодо стабілізації роботи об’єднаної енергетичної системи України» від 07.06.2024 № 510-р

05.06.2024

Оновили Перелік ТОТ і бойових дій

Мінреінтеграції внесло чергові зміни до Переліку територій, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверденого наказом від 22.12.2022 № 309 (далі — Перелік).

Зміни стосуються територіальних громад Донецької та Харківської областей

Наказ Мінреінтеграції «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» від 31.05.2024 № 152

01.06.2024

З 1 червня діє новий тариф на електроенергію для побутових споживачів

КМУ затвердив нові тарифи для побутових споживачів електроенергії, які встановлюються на період з 1 червня 2024 року до 30 квітня 2025 року.

Відтак КМУ продовжив дію Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2019 № 483.

Відповідно до 30 квітня 2025 року встановили єдину ціну для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн за кВт/год.

Також тариф на рівні 4,32 грн за кВт/год встановили для споживання:

у багатоквартирних житлових будинках на технічні цілі (аварійне та евакуаційне освітлення, роботу індивідуальних теплових пунктів, котелень, ліфтів, насосів, замково-переговорних пристроїв, протипожежних систем, систем вентиляції, димовидалення та кондиціонування, систем сигналізації, авіаційних маяків, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків;

у дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах на технічні цілі (роботу насосів) та освітлення території;

юридичними особами, які є власниками (балансоутримувачами) майна, що використовується для компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (містечок із збірних модулів, гуртожитків, оздоровчих таборів, будинків відпочинку, санаторіїв, пансіонатів, готелів тощо), у частині задоволення власних побутових потреб внутрішньо переміщених осіб;

релігійними організаціями в частині споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби (абз. 11—14 п. 13 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII).

Протягом опалювального періоду з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, при споживанні ними в цей період до 2000 кВт/год електроенергії на місяць, передбачено пільговий тариф — 2,64 грн за кВт/год.

Для тих, хто користується двозонним лічильником, «нічний тариф» — 2,16 грн за кВт/год

Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483» від 31.05.2024 № 632

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді