Як діяти, коли замовник уклав договір про закупівлю, але коштів йому не затвердили

Автор
керівник консультаційної групи Експертус Держзакупівлі
Замовник підписав договір, а кошторис переглянули і коштів на цей предмет не виділили. Які дії?
«Експертус Держзакупівлі пояснює»‎ — це проєкт в рамках якого даємо відповіді на начасні запитання закупівельників у короткому відеоформаті
💡 Навчальні відео для закупівельників

У свіжому відеороз’ясненні:

Часто у замовників, насамперед у бюджетників, виникає ситуація, коли замовник на очікувану вартість оголошує закупівлю, проте через певні обставини кошти не затверджують, тобто коштів немає. І виникає запитання: як замовнику діяти далі?

Читати відповідь 🔽🔽🔽

«Об’єктивно потрібно розуміти, що за результатами закупівель, які проводяться в рамках Особливостей, ми можемо укласти або просто договір, або договір про закупівлю.

Якщо ми говоримо про договір про закупівлю, який укладається відповідно до положень пунктів 10 і 13 Особливостей, то договір укладається відповідно до ЦК і ГК, але з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, окрім частин другої — п’ятої, сьомої — дев’ятої статті 41 Закону № 922, та Особливостей.

Якщо ми говоримо про договір, який укладається відповідно до положень пункту 11 Особливостей, то все одно договір укладається відповідно до положень ЦК і ГК. І якщо у нас немає коштів на цю закупівлю, ми, відповідно, здійснити її не можемо.

Тому сторони розривають такий договір — це один із можливих варіантів, але розірвання договору відбувається на умовах, визначених у самому договорі.

Якщо виникає запитання стосовно можливості не розривати такий договір, можливості продовжити дію такого договору, наприклад, на майбутні періоди, то потрібно аналізувати, що за договір був укладений. Тобто, який вид закупівлі проводився.

І найголовніше — статус замовника, оскільки, якщо замовник — бюджетник, є багато обмежень. Тому якщо це просто прямий договір, який укладається відповідно до пункту 11 Особливостей, то можуть виникнути запитання:

  • перше — реєстрація такого договору в Казначействі;
  • друге — можливість продовження дії такого договору на наступний рік через те, що взагалі не було фінансування.

Тому простий і легкий спосіб — це просто розірвати договір через те, що відсутнє фінансування і фактично відпала потреба. Є випадки розгляду продовження строку дії договору, але це потрібно розглядати уже детальніше, знаючи більше умов здійснення такої закупівлі».

У межах проєкту «Експертус Держзакупівлі пояснює» відомі експерти надаватимуть роз'яснення в короткому відеоформаті. Це можливість для вас заощадити свій час і отримати ґрунтовну відповідь.

 >>> Більше відео тут 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді