Публічні закупівлі в 2023 році — інтерв'ю із заступником Міністра економіки України

Автор
заступник Міністра економіки України
Попри воєнні будні, закупівельна сфера продовжує розвиватися, а її керманичі мають великі плани та не один проєкт з удосконалення. Про те, що чекає на закупівельників у 2023 році та як зможемо подолати виклики сьогодення, ми запитали у заступника Міністра економіки України Надії Бігун

Пані Надіє, зорієнтуйте, що чекає на закупівельників у 2023 році.

На закупівельників у наступному році чекає багато роботи. Насамперед почнеться масштабна програма з відновлення зруйнованої інфраструктури. Завдання закупівельників — забезпечити, щоб усі проєкти з відновлення були виконані в повному обсязі та відповідно до запланованих бюджетів. Важливо показати нашим партнерам, шо ми здатні ефективно витрачати кошти і їхня допомога дійсно працює.

Ще одне з головних завдань — забезпечити максимально широке залучення українського бізнесу та максимальну конкуренцію. Недостатньо відновити будівлі й інфраструктуру, маємо відновити економіку. Кошти з державного бюджету та від міжнародних партнерів — це суттєвий ресурс, який матиме вплив на формування та розвиток ринків, особливо в тих регіонах, які зазнали значних руйнувань. Тому закупівельники мають повертати закупівлі в конкурентне русло та проводити тендери максимально чесно із залученням широкого переліку учасників.

Які зміни у законодавстві та які проєкти планує Мінекономіки задля розвитку сфери публічних закупівель?

Ми й надалі адаптуватимемо Постанову № 1178 до поточних реалій. Однак ключові зміни ми вже зробили, і це дало змогу втримати електронну систему закупівель від глибокої деградації. Ми маємо досить швидку конкурентну процедуру, навіть швидшу ніж спрощені закупівлі, але з повноцінним оскарженням.

На днях* ми відключимо модуль аукціонів. Через блекаути учасники не завжди мають можливість взяти участь в аукціоні, що створює нерівні умови для тих, хто має електроенергію й інтернет, і тих, хто їх не має. Та щойно ситуація стабілізується, можливість оголошувати торги з аукціонами відновимо.

* На момент написання коментаря — 26.12.2022

 

Нам потрібно й далі працювати над спрощенням участі бізнесу в закупівлях, і це буде одним із пріоритетних напрямів. Адже кількість учасників на торгах стрімко падає.

Можу сказати, що ми зробили гарну роботу, і система Prozorro готова пережити цю складну зиму. Тому найближчі місяці ми не плануємо суттєвих змін, будуть лише косметичні правки.

Паралельно ми працюємо над новою редакцією Закону України «Про публічні закупівлі». В ній врахуємо частину новацій, які впровадили Постановою № 1178. Це, наприклад, розширення підстав з виправлення помилок, підвищення порогів, спрощення звітування.

Окрім цього, нова редакція закону міститиме всі норми, передбачені детективами ЄС. У такий спосіб ми плануємо одразу після завершення воєнного стану отримати повністю гармонізоване з ЄС законодавство з публічних закупівель.

 

Розкажіть детальніше про адаптацію Prozorro до особливих стандартів та умов від World Bank.

World Bank ще декілька років тому розпочав процес аналізу відповідності Prozorro його правилам. Минулого місяця ми отримали висновок World Bank, що система Prozorro відповідає його загальним правилам. Вже сьогодні систему можуть використовувати реципієнтами World Bank для закупівель у національних торгах (до 5 млн євро).

Для закупівель, які перевищують поріг в 5 млн євро, ми створимо окрему процедуру закупівель. Над її реалізацією наразі активно працюємо. Ця окрема процедура закупівель суттєво не відрізнятиметься від наших відкритих торгів за українськими порогами. Головна її особливість — необов’язковість аукціонів.

Також ми реалізуємо рейтингову оцінку пропозицій (за кваліфікаційними критеріями, а не за ціною) для закупівель послуг консультантів.

 

 

Взяти участь у безплатному вебінарі «Оскарження за Особливостями» ➡➡➡

Які виклики постають перед замовниками у воєнний час та що Ви порадите робити нашим читачам?

Я б порадила брати на себе лідерство, виконувати свою роботу максимально ефективно. Публічні закупівлі — це інструмент забезпечення економічного зростання країни. Якщо ми проводитимемо закупівлі максимально конкуренто та ефективно, допоможемо країні швидше відродитися, відновити бізнес та економічні зв’язки.

Наразі у нас багато винятків, коли для закупівлі можна укладати прямі договори. Такі договори потрібні, щоб забезпечувати потреби максимально просто і швидко. Однак маємо розуміти, що це не найкращий спосіб закупівлі з точки зору ефективності витрачання коштів.

Закупівлі поступово мають повертатися в конкурентне русло, і завдання закупівельників — показати своїм колегам, ініціаторам закупівлі, що функція закупівель може створювати додану цінність, забезпечувати більш ефективне витрачання коштів та більш гарантоване досягнення результату.

Наступний рік буде для всіх важким. Ми віримо в ЗСУ і сподіваємося на нашу перемогу в наступному році! Наші хлопці та дівчата на фронті зараз роблять для нас дуже важливу та складну роботу. Натомість ми, зі свого боку, маємо зробити все можливе, щоб вони, коли повернуться до мирного життя, побачили: ми тут не зволікали, не закривали очі на низьку ефективність чи корупцію, ми щодня в кожній нашій дії докладали зусиль, щоб зробити наше завтра кращим.

 

 

Віримо, що закупівельникам вдасться зробити все заплановане, а досвід воєнних закупівель допоможе у мирному житті долати будь-які виклики.

Дякуємо пані Надії за приділений час, розповідь про плани та натхненні побажання. Зичимо успіху на непростому закупівельному шляху!

Відновимо Україну разом! ❤ 

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді