Проєктно-кошторисна документація на містобудівні закупівлі

Внаслідок війни змінилися ціни на будівельні матеріали та роботи, з’явилися нові потреби на відбудову, проєктні рішення втратили актуальність. Як оформити, внести та застосувати зміни до проєктно-кошторисної документації - підказує експерт.
Зміст статті:
Коли виникає авторське право в архітектурній діяльності Кого вважати автором проєкта Як обумовити в договорі

Розроблення проєктної документації на об’єкти будівництва, науково-проєктної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування — це роботи. Такий висновок випливає із визначення робіт, наведеного у пункті 27 частини 1 статті 1 Закону № 922.

Договори на виконання проєктних робіт замовники укладають та виконують за Загальними умовами укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затвердженими постановою КМУ від 01.08.2005 № 668.

Визначення

Генпроєктувальника (проєктувальника) для розроблення проектної документації замовник вибирає за Законом № 922, якщо йдеться про об’єкти будівництва, що фінансується із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, кредитів, наданих під державні гарантії.

Коли виникає авторське право в архітектурній діяльності

Проєктні роботи передбачають створення проєкта будівництва. Тобто різні виконавці можуть реалізувати його по-різному.

Тож маємо з’ясувати, чи проєктна документація є об’єктом авторського права та чи набуває виконавець авторське право на створену ним проєктну документацію. Звернімося для цього до законодавства.

Будинки і споруди житлово-цивільного, комунального, промислового та іншого призначення, їх комплекси, об'єкти благоустрою, садово-паркової та ландшафтної архітектури, монументального і монументально-декоративного мистецтва, території (частини територій) адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів є об'єктами архітектурної діяльності (ст. 1 Закону України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.1999 № 687-XIV; далі — Закон № 687).

Саме під час архітектурної діяльності йстворюють об'єкти архітектури. Архітектурна діяльність передбачає:

  • творчий процес пошуку архітектурного рішення та його втілення;
  • координацію дій учасників розроблення всіх складових частин проєктів з планування, забудови і благоустрою територій, будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту) будівель і споруд;
  • архітектурно-будівельний контроль і авторський нагляд за будівництвом;
  • науково-дослідну та викладацьку роботу у цій сфері.

    Архітектурне рішення — це авторський задум щодо просторової, планувальної, функціональної організації, зовнішнього вигляду й інтер'єру об'єкта архітектури, а також інженерного та іншого забезпечення його реалізації, викладений в архітектурній частині проєкта на всіх стадіях проєктування і зафіксований у будь-якій формі (ст. 1 Закону № 687).

    Тож твори архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва, а також плани, креслення, пластичні твори, ілюстрації, карти та ескізи, що стосуються архітектури, є об´єктами авторського права в галузі архітектури (ст. 29 Закону № 687). Твори архітектури зараховує до об´єктів авторського права й частина 1 статті 433 Цивільного кодексу України (ЦК).

    Кого вважати автором проєкта

    Особа, яка створює об'єкти архітектури як об'єкти авторського права, є автором або співавтором цих об'єктів (ст. 29 Закону № 687).

    Творомархітектури є твір у галузі мистецтва спорудження будівель і ландшафтних утворень. Зокрема, це креслення, ескізи, моделі, збудовані будівлі та споруди, парки, плани населених пунктів (ст. 1 Закону України «Про авторське право та суміжні права» від 23.12.1993 № 3792-XII; далі — Закон № 3792).

    Виключні права авторів на використання творів архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва передбачають і право їх участі в реалізації проєктів цих творів (ч. 4 ст. 15 Закону № 3792).

    Будівництво об'єкта архітектури, а саме нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт, виконують відповідно до затвердженої проєктної документації, норм і правил у порядку, який визначає Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 № 3038-VI (далі — Закон № 3038).

    За Законом № 3038 архітектор — це автор проєкта або уповноважена ним особа, що бере участь у прийнятті в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта архітектури та підписує відповідний акт. Без підпису архітектора такий акт є недійсним.

    Надалі робочу документацію для будівництва або авторський нагляд за її розробленням виконують за участі архітектора — автора затвердженого проєкта відповідно до укладеного договору на розроблення проєкта об'єкта архітектури.

    До відома
    Авторський нагляд проводять на об’єктах будівництва незалежно від їх класу наслідків (відповідальності)

    У якому порядку проводити авторський нагляд під час будівництва об’єкта архітектури, визначає постанова КМУ «Про авторський та технічний нагляд під час будівництва об’єкта архітектури» від 11.07.2007 № 903.

    Авторський нагляд проводить архітектор — автор проєкта об'єкта архітектури, інші розробники затвердженого проєкта або уповноважені ними особи. Керуються вони законодавством та договором із замовником.

    Як обумовити в договорі

    Правовий режим поширення майнових прав на містобудівну документацію з планування територій після передачі її замовнику — це істотна умова договору про створення твору містобудування.

    УВАГА

    Обов'язкові умови договорів щодо розпорядження майновими правами на об'єкт архітектури як об'єкт авторського права визначають ЦК та Закон № 3792

    Використовувати проєкт твору архітектури, містобудування чи садово-паркового мистецтва для реалізації можна лише одноразово — якщо інше не обумовлює договір, за яким створили проєкт. Повторно використати такий проєкт і розроблену на його основі робочу документацію можна винятково за згодою автора. У такому разі автору або його правонаступникам виплачують авторську винагороду.

    Автор проєкта твору архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва має виключне право:

    • брати участь у подальшій його реалізаціїякщо інше не передбачають умови договору із замовником або юридичною чи фізичною особою, де або в якої він працює;
    • вносити зміни до не завершеного будівництвом чи збудованого такого твору, якщо змінюють його функціональне призначення чи проводять його реконструкцію.

      Отже, до коригування проєктної документації необхідно обов’язково залучати її автора — окрім певних випадків, зокрема коли автор передав усі права на проєкт іншій особі.

      Проєктно-кошторисна документація на містобудівні закупівлі

      Як закупити коригування

      Отже, можливі два варіанти, щоб внести зміни допроєктно-кошторисної документації.

      1. Перший. Зміни до проєктної документації потрібно вносити за погодженням автора проєкта, якщо він не передав усі права на них замовнику. Для цього можете провести переговорну процедуру закупівлі — якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена.
      2. Другий. Якщо права на проєктні рішення передали замовнику, він може вносити до них зміни і залучати інших виконавців. Залежно від суми таких робіт, обирайте вид закупівлі, який визначає Закон № 922.

      Проєктно-кошторисна документація на містобудівні закупівлі

      Бронюйте участь за телефоном ⭐️ 0 800 21 12 20 ⭐️ Акційні місця закінчуються!




      зміст

      Останні новини

      Усі новини

      Гарячі запитання

      Усі питання і відповіді