Що треба знати про призупинення дії трудового договору під час війни

Автор
керівник групи експертів із кадрових питань
В умовах воєнного стану чимало підприємств змушені призупиняти трудові відносини із працівниками. УО — не виняток. Як у такій ситуації діяти УО та керівнику замовника? З якої дати можливе призупинення? Коли можна поновити дію трудового договору? Відповідаємо на ці та інші запитання

Призупинення дії трудового договору тимчасово звільняє роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою, а працівника — від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором. Це вимушений захід під час війни для багатьох роботодавців і працівників.

Можливість призупинити дію трудового договору через військовою агресією проти України передбачив Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі – Закон № 2136). Тож керівники підприємств, організацій та установ, що через бойові дії не можуть виконувати свої функції, почали використовувати цей спосіб у відносинах із працівниками, зокрема й уповноваженими особами (УО).

Щоб зорієнтувати УО в правильних діях, проаналізуймо загальні умови призупинення.

⏰ Призупинення дії трудового договору під час війни: що треба знати

Коли та як призупиняють дію трудового договору

Призупинення — це не звільнення, воно не припиняє трудових відносин.

Головна умова, щоб призупинити дію трудового договору, — абсолютна неможливість роботодавця надати роботу, а працівника — виконувати її. На цьому наголошує Мінекономіки у своєму роз'ясненні до Закону № 2136, розміщеному на офіційному сайті.

Право призупинити трудові відносини мають як УО, так і замовник. У цьому разі трудові відносини фактично тривають, але:

  • замовник тимчасово припиняє забезпечувати УО роботою;
  • УО тимчасово припиняє виконувати роботу за укладеним трудовим договором (ч. 1 ст. 13 Закону № 2136).

Про призупинення дії трудового договору роботодавець і працівник за можливості повідомляють один одного у будь-який доступний спосіб (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136)

Оптимальний варіант:

  • працівник повідомляє роботодавця заявою;
  • роботодавець повідомляє працівника, коли ознайомлює з наказом.

Відповімо на чотири гарячих запитання про призупинення дії трудового договору.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Якщо УО не може подати заяву особисто

Роботодавець має отримати заяву будь-яким доступним способом: електронною поштою, через вайбер, телеграм тощо.

Якщо призупинення ініціює УО, її заяву зазначають як підставу до наказу про зупинення трудового договору.

Якщо ініціатором виступає роботодавець, підстави не вказують. Видають наказ про зупинення трудового договору.

УО слід ознайомити із наказом. Якщо вона не може фізично поставити свій підпис на наказі, його надсилають їй будь-яким доступним способом: на електронну пошту, через вайбер, телеграм. У відповідь УО має надати підтвердження, що ознайомилася з наказом.

З якої дати можна призупиняти дію трудового договору

Призупинити дію трудового договору можна з 24 березня 2022 року до дати припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Закон № 2136 набрав чинності 24 березня 2022 року. Він діє протягом воєнного стану, а втрачає чинність з дня припинення або скасування воєнного стану. Виняток — частина 3 статті 13 Закону № 2136. Вона втратить чинність, коли держава-агресор відшкодує зарплату, гарантійні та компенсаційні виплати працівникам (п. 3 Прикінцевих положень Закону № 2136).

З наступного дня, коли припинять або скасують воєнний стан, керівник замовника видає наказ про поновлення дії трудового договору з УО. Такий наказ потрібен і в разі, якщо УО ініціювала призупинення. Натомість заяву УО не подає.

Коли можна поновити дію трудового договору

До припинення чи скасування воєнного стану в Україні дію трудового договору можна поновити.

Якщо воєнний стан ще діє, але роботодавець може забезпечити УО роботою і вона може стати до роботи, трудовий договір поновлюють. УО пише заяву про поновлення дії трудового договору. На підставі заяви складають наказ, наприклад, з таким формулюванням:

«Поновити дію трудового договору з КАРПЕНКОМ Олександром Антоновичем з 18 квітня 2022 р.».

Чи може УО звільнитися за власним бажанням

Так, може. Під час воєнного стану діють положення з організації трудових відносин, які встановлює Закон № 2136. Натомість норми законодавства про працю в частині відносин, які врегульовує Закон № 2136, не застосовують.

Під час призупинення дії трудового договору УО перебуває в трудових відносинах, але тимчасово припиняє роботу за трудовим договором, тобто не працює. У зв’язку з бойовими діями в районах, у яких розташоване підприємство, установа чи організація, та загрозою для життя і здоров’я УО може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, який зазначає в заяві. Виняток — УО примусово залучили до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану або залучили до робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ст. 4 Закону № 2136).

Також роботодавець має право звільнити УО за іншими підставами, що передбачає КЗпП, зокрема за угодою сторін.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді