Господарські товари: вибираємо код ДК

UA RU
Автор
фахівець з публічних закупівель
Господарські товари – це широке поняття, яке охоплює велику кількість товарних груп, призначених для господарсько-побутових потреб. У статті визначимо, який код ДК 2015 для закупівлі господарських товарів краще обрати; що вказувати при оприлюдненні інформації в електронній системі закупівель, та чому важливо правильно визначити cpv-код для господарських товарів.

 

 

 

Єдиного кода ДК «господарські товари» не існує

До групи господарських товарів входить все те, що використовується для задоволення потреб, що виникають під час ведення господарства, прибирання, у тому числі приладдя для роботи в саду.

До речі, відповідно до Словника української мови Інституту мовознавства за редакцією І. К. Білодіда, господа́рчий, це те саме, що господа́рський. Тому той, хто шукає «господарчі товари код дк 2015»  і той, хто гуглить «код дк 2015 господарські товари», за своєю суттю знайдуть одне й те саме.

Як закуповувати послуги з охорони і що вимагати в ТД

До асортименту господарських товарів належать, зокрема:

  • предмети кухонного вжитку – виделки, ложки, чашки, ніж, термос, тарілки, контейнери для харчових продуктів та інші вироби;
  • предмети для приготування їжі – м’ясорубки, терки, сковорідки;
  • вироби для прибирання – мітли, відра, совки;
  • вироби для догляду за одягом – щітки, чохли та інше;
  • вироби для саду та городу – лопати, граблі, пилки тощо.

 

 

Які коди ДК 2015 найчастіше використовують для закупівлі господарських товарів

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020  № 708  «Про затвердження Порядку визначення предмета закупівлі» регламентовано, що предмет закупівлі товарів визначається замовником згідно з пунктом 34 частини першої статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі - Закон № 922) та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Зазвичай під господарськими товарами замовники шукають коди ДК 2015 для господарсько-прибирального інвентаря та приладдя; таких побутових речей, як пакети, плівки, мотузки, сміттєві мішки, ящики, а також побутові аксесуари та приладдя.

Виходячи з вищезазначеного, для закупівлі господарських товарів можна використовувати такі ДК 021:2015:

  • 39220000-0    Кухонне приладдя, товари для дому та господарства і приладдя для закладів громадського харчування;
  • 18930000-7    Мішки та пакети;
  • 19640000-4    Поліетиленові мішки та пакети для сміття;
  • 39240000-6    Різальні інструменти;
  • 39510000-0    Вироби домашнього текстилю;
  • 44510000-8    Знаряддя;
  • 44610000-9    Цистерни, резервуари, контейнери та посудини високого тиску
     

     

     

У випадку, якщо виникли труднощі з кодуванням, на порталі «Держзакупівлі» розміщено ДК 2015 з онлайн пошуком.

Зважайте, що при оприлюденні інформації в  електронній системі закупівель необхідно враховувати наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Про затвердження Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі»  від 11.06.2020 № 1082.  Цей порядок регламентує, що під час внесення інформації щодо предмета закупівлі товарів в оголошення, оприлюднення якого передбачено Законом № 922,  в окремих електронних полях зазначається така інформація:

  • назва предмета закупівлі;
  • код предмета закупівлі відповідно до класифікаторів;
  • назва товару кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  • код товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

Приклад зазначення ДК для господарських товарів

Уявімо, що замовник здійснює закупівлю лопат совкових. Тоді під час розміщення в ЕСЗ інформації про предмет закупівлі в окремих полях необхідно зазначити:

  • назву предмета закупівлі – лопата совкова;
  • код предмета закупівлі відповідно до класифікаторів  - ДК 021:2015: 44510000-8 Знаряддя;
  • назвау товару кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі - лопата совкова для снігу модернізована з держаком-ручкою;
  • код товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі -  номенклатурна позиція за ДК 021:2015 за найбільш підходящим кодом:  44511120-2 Совкові лопати.

 

 

Чому важливо правильно визначити код

 Замовник завжди повинен мати обґрунтування того, що його дії не призвели до уникнення використання Закону № 922.

Відповідно до частини 10 статті 3 Закону № 922 замовникам забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених Законом, та укладення договорів про закупівлю, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених цим Законом.

Також, замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування Закону № 922.

Помилки при визначенні знаку предмета закупівлі або коду предмета закупівлі призведуть до накладання штрафів за порушення законодавства з публічних закупівель.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді