Обґрунтування до звіту про договір про закупівлю: публікувати чи ні

UA RU
Замовник проводить закупівлю за нагальної потреби на підставі пункту 3 частини 7 статті 3 Закону № 922 без застосування спрощеної закупівлі. Чи публікувати обґрунтування до звіту про договір про закупівлю, укладений поза ЕСЗ, з'ясуймо у статті.


Наразі Закон про публічні закупівлі не встановлює вимоги оприлюднювати в електронній системі закупівель обґрунтування до звіту про договір, укладений без ЕСЗ.

При цьому за потреби замовник може опублікувати обґрунтування в електронній системі закупівель.

Детальніше про обґрунтування до звіту про договір укладений поза ЕСЗ

Законодавець дозволяє замовнику придбати товари, роботи і послуги, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена для обов’язкового проведення процедур закупівель, без застосування порядку спрощених закупівель, у виняткових випадках. Одним із таких випадків є існування нагальної потреби у закупівлі у зв’язку із виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі.

У цій підставі пункту 3 частини 7 статті 3 Закону № 922 немає обмежень обставинами, що можуть завадити замовнику дотримати строків, визначених для спрощеної закупівлі.

Зазвичай таку закупівлю можна провести у строк біля двох тижнів, тож аби її не проводити, потреба має бути справді нагальною.

Також для такої закупівлі без використання Закону потрібне обґрунтування. В обґрунтуванні акцентуйте увагу на доказових документах, чому не можете дотримати строків для проведення спрощеної закупівлі. Існування такої підстави доводьте з огляду на можливість застосувати спрощену закупівлю.

Якщо проводите закупівлю за нагальною потребою, не забудьте оприлюднити в електронній системі звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Закон зобов’язує оприлюднити такий звіт протягом трьох робочих днів з дня, коли сторони уклали договір про закупівлю.

Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, обов’язково повинен містити інформацію, яку визначає частина 3 статті 3 Закону.

Частина 3 статті 3 Закону, своєю чергою, не містить вимоги включати до звіту обґрунтування до закупівлі – таке обґрунтування ви зазначаєте у внутрішньому протоколі про визначення виду закупівлі.

Законодавець вказав, що у звіті про договір про закупівлю, укладеному без використання електронної системи закупівель, замовник може зазначати іншу інформацію. Тому за потреби ви можете вказати обґрунтування незастосування вимог Закону щодо такої закупівлі у вільному полі звіту.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді