6 маркерів для перевірки банківської гарантії

Автор
експерт, директор ТОВ «СІ БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», Одеса
Щоб мінімізувати ризики під час закупівлі, замовники встановлюють вимогу до учасників надати банківську гарантію. Як прописати її у тендерній документації та перевірити дії учасників?


Уже понад пів року діють нові вимоги до забезпечення тендерних пропозицій (ТП) та пропозицій, які учасники подають під час спрощених закупівель. Їх запровадив Наказ № 2628, який затвердив:

  • форму забезпечення ТП чи пропозиції (далі — Форма);
  • вимоги до забезпечення ТП чи пропозиції (далі — Вимоги).

Ці вимоги обов’язкові для гарантії, яку банки, фінансові установи та страхові організації надають як забезпечення ТП чи пропозиції, передбачене пунктом 10 частини 1 статті 1 Закону № 922.

Тож, коли замовники у тендерній документації (ТД) або в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі встановлюють вимоги до банківської гарантії, мають врахувати:

  • Форму та Вимоги;
  • Положення № 639.

Розберемо, яким вимогам має відповідати банківська гарантія та на що зважати, коли її перевіряєте.

Правила внесення змін до тендерної документації

Які вимоги встановлювати

Зупинимося спочатку на окремих вимогах до банківської гарантії, які доцільно вказати у ТД.

Пам’ятайте, що у тексті ТД недостатньо зазначити посилання на Наказ № 2628. Передбачте окремо шість умов.

Будьте уважними, якщо встановили в ТД вимогу надати додаткові документи. Адже, якщо учасник не надасть якогось із цих документів, маєте відхилити його ТП на підставі абзацу 3 пункту 1 частини 1 статті 31 Закону № 922.

Врахуйте вимоги до реквізитів гарантії.

Крім того, гарантія, яку банк надає в електронній формі, має містити накладений КЕП та кваліфіковану електронну печатку (у разі наявності), що прирівняні до власноручного підпису(ів) уповноваженої(их) особи(іб) гаранта та його печатки (п. 7 Вимог).

Детальніше розібратися у тому, що варто вимагати, а що ні, допоможе позиція Колегії АМКУ. З практики оскарження, що сформувалася у відкритих торгах, виокремимо шість маркерів для перевірки банківських гарантій. Вони:

  • зорієнтують у доцільності вимог у ТД та діях, коли перевіряєте банківську гарантію на відповідність їм;
  • підійдуть і для спрощених закупівель. Різниця лише у підставах для відхилення пропозиції учасника — керуйтеся тими, що встановлює частина 13 статті 14 Закону № 922.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді