Проект договору на закупівлю електроенергії: що врахувати

UA RU
Автор
консультант із публічних закупівель, канд. економ. наук, Київ
Той, хто нехтує уважним ставленням до проекту договору про закупівлю електричної енергії, ризикує отримати труднощі з подальшим унесенням змін. Про що мають подбати замовники ще на етапі складання проекту такого договору?


Примірний договір про постачання електроенергії споживачу містить додаток 5 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312. Коли плануєте закупівлі електроенергії й укладання договору, маєте зважати на положення Закону № 922. На що першочергово звернути увагу?

По-перше, на визначення предмета закупівлі, кількісних, якісних характеристик, місце постачання.

По-друге, на порядок змін до договору про закупівлю.

⚡️ Безперервне постачання електроенергії у 2022 році: як забезпечити

З огляду на специфіку ціноутворення електроенергії договір про закупівлю повинен передбачати чіткий механізм зміни ціни та істотних умов. Адже істотні умови договору про закупівлю можна змінювати лише у випадках, що визначає частина 5 статті 41 Закону № 922. Зокрема її:

  • пункт 7. Його застосовують, якщо змінилися тарифи на передачу електроенергії та/або тариф на розподіл. Тобто у разі зміни регульованої складової вартості електроенергії. Так само він потрібен, якщо договір передбачає формульне визначення ціни електроенергії;
  • пункт 2. Він потрібний, якщо ціна за одиницю товару на ринку збільшилася. Внести зміну до договору можна: лише до 10% ціни; пропорційно до збільшення ціни товару на ринку; без збільшення суми договору; за письмового підтвердження коливання ціни.

Тож, аби мати змогу вносити зміни до договору про закупівлю на цих та інших підставах, обумовте їх у договорі про закупівлю.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді