Спрощена закупівля електроенергії: які вимоги встановлювати

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Електроенергія — це товар, який потрібен будь-якому замовнику. Великі обсяги електроенергії закуповуються за процедурами закупівлі, але розглянемо ситуацію, коли закупівля електричної енергії має бути у обсязі, що дозволяє провести спрощену закупівлю. Які вимоги встановлювати при спрощеній закупівлі електроенергії на 2022 рік, роз’яснює експерт.

 

 


Електрична енергія — це товар, тому спрощена закупівля може бути у разі, якщо очікувана вартість закупівлі електроенергії є:

  • більшою 50 тис. грн, але не перевищує 200 тис. грн для замовників перших трьох категорій,
  •  1 млн —  для замовників четвертої категорії.

 

Оголошення спрощеної закупівлі: як, що і коли

 

 

Вимоги до учасників спрощеної закупівлі електроенергії

Порядок проведення спрощеної закупівлі не передбачає встановлення кваліфікаційних вимог та підстав для відхилення учасника, передбачених статтею 17 Закону про публічні закупівлі. Тому замовник може максимально спростити вимоги до пропозиції учасника спрощеної закупівлі електроенергії 2022, адже вони повинні містити тільки вимоги до учасника та предмета закупівлі. Звісно він може встановити вимогу надати забезпечення пропозиції, але це слід робити з огляду на суму закупівлі, адже чим менша очікувана вартість, тим менше забезпечення пропозиції. Тобто не стільки проблемно його втратити, як учасники не захочуть його отримувати. Така ситуація може спричинити відсутність пропозицій у закупівлі.

В інформаційному листі від 05.05.2020 № 3304-04_28729-06 Мінекономіки зазначає, що в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі замовник може зазначати й іншу інформацію. Водночас ураховуючи те, що спрощені закупівлі направлені на здійснення конкурентного відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) чи виконавця робіт з мінімальними затратами часу та зусиль як для замовника, так і для учасників, замовнику не рекомендується встановлювати в оголошенні вимоги, які будуть ускладнювати подачу пропозицій.

Таким чином, встановлюючи вимоги у спрощеній закупівлі електричної енергії, замовник має орієнтуватися на основні умови постачання електроенергії, зокрема перевірити чи має учасник необхідну ліцензію.

 

Відповідно до статті 8 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон № 2019) господарська діяльність з виробництва, передачі, розподілу електричної енергії, постачання електричної енергії споживачу, трейдерська діяльність, здійснення функцій оператора ринку та гарантованого покупця провадиться на ринку електричної енергії за умови отримання відповідної ліцензії. Ліцензійні умови провадження такої господарської діяльності затверджуються Регулятором.

 

 

Вимоги до предмета закупівлі електроенергії

Стосовно вимог до предмета закупівлі, то варто вказати обсяг постачання електричної енергії, термін постачання та місце, а також зазначити клас напруги та вимоги до якості електричної енергії.

Якість електричної енергії — це ступінь відповідності фактичних значень параметрів електричної енергії встановленим ГОСТ 13109-97 і ДСТУ EN 50160:2014, а також термінологічних стандартів ГОСТ 30372-95 та ДСТУ 3466-96. Контроль і оцінювання показників якості електричної енергії проводиться згідно СОУ-Н ЕЕ 40.1-37471933-55:2011.

Відповідно до положень пункту 11.4.6 глави 11.4 розділу XI Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 (далі — КСР), параметри якості електроенергії в точках приєднання споживачів в нормальних умовах експлуатації мають відповідати параметрам, визначеним у ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загальної призначеності» (далі — ДСТУ EN 50160:2014).

Основні показники якості електричної енергії визначені у пунктах 11.4.7 – 11.4.12 глави 11.4 розділу XІ КСР.

Загалом з питання вимог до якості електричної енергії, замовникам варто ознайомитися з інформацією Регулятора на офіційному сайті.

Спрощена закупівля електроенергії на 2022 рік
ЯРОСЛАВА ДУБРОВА,консультантка з публічних закупівель, Київ
Як у тендерній документації на закупівлю електроенергії передбачити умови, які завадять учаснику занизити ціну на аукціоні, навіть коли інструмент аномально низької ціни не спрацює? Як прописати умови, щоб запобігти наслідкам такого зниження в майбутньому, — коли постачальник постійно піднімає ціну додатковими угодами?

 

Пам’ятайте, що разом з оголошенням про проведення спрощеної закупівлі замовник повинен опублікувати проект договору про закупівлю електроенергії.

Надання електричної енергії здійснюється електропостачальником на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу, який розробляється електропостачальником на основі Примірного договору про постачання електричної енергії споживачу. Так регламентує додаток 5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018  № 312 (далі – Правила № 312).

Не допускається розподіл (передача) електричної енергії до точки розподілу електроустановки споживача за відсутності діючого договору про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з таким споживачем, крім випадку здійснення розподілу (передачі) електричної енергії оператором системи до власних електроустановок.

З огляду на це, замовник спочатку має укласти договір про розподіл (передачу) електричної енергії, а потім здійснювати її закупівлю.

В будь-якому випадку, якщо замовник вчасно не забезпечить себе електричною енергією через спрощену закупівлю, наприклад, вона не відбудеться через відсутність учасників чи відхилення їх пропозицій, він може скористатися послугами постачальника «останньої надії» (ПОН).

 



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді