Закупівля ноутбуків за кошти субвенції на боротьбу з ковідом

UA RU
З початком карантину в Україні у навчальних закладах час від часу запроваджують дистанційний режим роботи. Для забезпечення освітнього процесу необхідне технічне оснащення – зокрема ноутбуки. Розглянемо, як розрахувати потребу у техніці, щоб закупити обладнання для вчителів за кошти субвенції на боротьбу з коронавірусом.

 

Для організації дистанційного навчання, зокрема у період карантину, Кабінет Міністрів України затвердив механізм надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для боротьби з ковідом та його наслідками під час навчального процесу в освітніх закладах. Його порядок та умови визначає постанова КМУ «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу в закладах загальної середньої освіти» від 21.04.2021 № 403.

Як визначити предмет закупівлі для комп’ютерної техніки

МОН та Мінцифри дали пояснення щодо застосування цього документа в спільному листі від 10.06.2021 № 1/11-4216/1/06-1-6282 (далі — Лист № 6282).

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Усі турботи щодо придбання ноутбуків для дистанційних занять Уряд поклав на обласні та Київську міську держадміністрації. Саме вони будуть закуповувати та постачати техніку до освітніх закладів та їхніх філій. Розподіл обладнання між закладами, де кількість комп’ютерів менша, ніж кількість викладачів, виконуватиметься у такому порядку:

  1. Заклади загальної середньої освіти, у яких навчається щонайменше 250 учнів, та опорні заклади з понад 200 учнями (без урахування їхньої кількості у філіях).
  2. Заклади загальної середньої освіти, де навчається хоча б 100 учнів.
  3. Усі інші заклади загальної середньої освіти.

Визначення потреби у ноутбуках й забезпечення їхнього подальшого обслуговування полягає на освітні заклади.

  

 

 

Розрахування кількості

Визначаючи потребу у ноутбуках, беріть до уваги усі справні персональні комп’ютери, що не використовуються в управлінсько-господарській діяльності закладу. Також враховуйте пристрої, які застосовують викладачі, що працюють в освітньому закладі за основним робочим місцем.

При визначенні потреби у техніці для опорних закладів враховуйте кількість вчителів, які працюють у філіях – вони також можуть проводити заняття дистанційно.

Розраховуючи потребу у ноутбуках, не потрібно враховувати:

  • кількість вчителів технологічної, мистецької й фізкультурної галузей освіти;
  • викладачів початкових класів, для яких уже заплановане придбання обладнання у 2021 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа»;
  • педагогічних співробітників, що знаходяться у декретній відпустці. перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами і для догляду за дитиною до досягнення нею встановленого чинним законодавством віку.

До загальної кількості педагогічних працівників необхідно додати тих, хто викладає навчальні предмети перелічених освітніх галузей, зокрема:

  • директорів освітніх галузей та їхніх заступників;
  • педагогів-організаторів;
  • соцпедагогів;
  • психологів та ін.

Придбані ноутбуки мають використовуватися лише для забезпечення освітнього процесу у навчальних кабінетах.

Визначення вартості

На думку Мінцифри, орієнтовна розрахункова вартість одного ноутбука складає 20 040 грн (див. Лист № 6282).

З позиції обліку пристрій може вважатися й ОЗ, і МНА. Установа має можливість самостійно визначати, чи є техніка основним засобом, чи малоцінним необоротним активом.

 

Для організації дистанційного навчання, зокрема у період карантину, Кабінет Міністрів України затвердив механізм надання субвенції з держбюджету місцевим бюджетам для боротьби з ковідом та його наслідками під час навчального процесу в освітніх закладах. Його порядок та умови визначає постанова КМУ «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками під час навчального процесу в закладах загальної середньої освіти» від 21.04.2021 № 403.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді