МОЗ готує до першого читання проєкт Закону про медичні вироби

Метою прийняття Закону України «Про медичні вироби» (далі – проєкт закону) є усунення аспектів обігу медичних виробів, що не врегульовані у чинному законодавстві України

«Пандемія COVID-19 дуже яскраво підсвітила проблеми регулювання у сфері медичних виробів. Більшість з них є технічні й пов’язані з неврегульованістю окремих аспектів діяльності на ринку медвиробів. Ухвалення окремого закону дозволить впровадити чинні регламенти ЄС, а отже наше правове регулювання буде ідентичним з країнами Євросоюзу. А ще цей закон дозволить впровадити в Україні проведення клінічних досліджень для медичних виробів», — зазначила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко. 

Прийняття законопроєкту дозволить імплементувати до національного права регламенти ЄС 2017/745 та ЄС 2017/746 і встановити: 

  • єдині норми регулювання медичних виробів на ринку, введення їх в обіг та експлуатацію;
  • основні вимоги до проведення оцінки відповідності медичних виробів;
  • базові вимоги до клінічної оцінки медичних виробів та активних медичних виробів, що імплантують;
  • оцінки характеристик медичних виробів для діагностики in vitro; 
  • врегулювати питання ведення державної бази даних про медичні вироби та реєстри, з яких вона складатиметься; 
  • порядок ввезення, вивезення, утилізацію та знищення медичних виробів. 

Крім того, цим законопроєктом планується врегулювати норми, що дозволять імплементувати положення Конвенції Ради Європи «Медікрайм» та встановити кримінальну відповідальність за фальсифіковані медичні вироби.

«Повна імплементація технічних регламентів з медичних виробів буде здійснена на рівні постанов Уряду. Вони напрацьовуються паралельно із законом. Ми вже спільно з експертами розпочали роботу над ними. Наша мета — впровадити європейські вимоги до медвиробів у найкоротші терміни», — відзначила Марина Слободніченко. 

Основні положення нового закону мають вступити в дію через рік після прийняття. За цей час планується підготувати та ухвалити ряд нормативно-правових актів, що дозволять забезпечити збір, накопичення, захист, облік, відображення та обробку реєстраційних даних. Зокрема, ними планується: 

  • створити для виробників та дистриб’юторів національну номенклатуру медвиробів, що відповідатиме міжнародній; 
  • впровадити систему присвоєння унікальних ідентифікаторів медвиробів (Unique Device Identifier, UDI);
  • впровадити гармонізовані електронні форми для повідомлення про постмаркетинговий нагляд за ефективністю медичних виробів.

Крім того, для повної імплементації єврорегламентів необхідно забезпечити прийняття довідників, посібників, інструкцій та найкращих практик для органів з оцінки відповідності (Guidance – MDCG endorsed documents and other guidance), а також забезпечити створення референс-лабораторії, що відповідатиме сучасним міжнародним стандартам.     

Для впровадження вимог регламентів ЄС до виробників і дистриб’юторів медвиробів в Україні заплановано перехідний період у 5 років.

Джерело: офіційний сайт МОЗ

Ілона Тарнопольська головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Ви щоденно стикаєтеся зі складними робочими ситуаціями. Ми ж – щоденно допомагаємо їх вирішувати. Тож заходьте в Систему, щоб швидко отримати рішення своєї ситуації

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
223

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4210

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
176

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4009

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді